Bezgotovinske transakcije u e-trgovini generisale prihod veći od 1,6 milijardi evra

Ekonomija 15. apr 202412:33 1 komentar
Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Broj bezgotovinskih transakcija u sektoru e-trgovine premašio je 2023. godine cifru od 58 miliona, generišući prihod veći od 1,6 milijardi evra, izjavio je direktor eCommerce Asocijacije Srbije Ivan Tanasković.

Tanasković je predstavio prvu radionicu A1 „Naša mreža“ karavana. Dodao je i da je onlajn tržište u fazi „impresivnog razvoja“ sa više od 4.000 aktivnih prodavnica i rastom od 26 odsto na godišnjem nivou.

Posebno ohrabruje smanjenje broja potrošača koji se opiru kupovini preko interneta, sa padom od 12 odsto u protekle dve godine, što dodatno potvrđuje potencijal i vitalnost digitalne ekonomije u našoj zemlji, rekao je Tanasković.

Konsultant za finansije Nikola Pejović upozorio je preduzetnike da budu na oprezu baš prilikom velikog rasta.

Pročitajte još:

Velika prednost preduzetnika je fleksibilnost i što dobro osećaju svoj biznis. Međutim, tu se krije i potencijalni problem, jer često ne shvataju koliko im brzo biznis raste, a posebno troškovi. Pošto i dalje stvari rade na osećaj, a bez egzaktnih brojki, može se desiti da ulaze u problem, a da toga nisu svesni, objasnio je Pejović.

Prema njegovim rečima, preduzetnici veruju da će povećani prihodi biti dovoljni da pokriju sve troškove, kao i da ostaje profit, ali to nije uvek tako.

Između ostalog, tekstovima na „Našoj mreži“ (nasamreza.rs) pokušavamo da im pomognemo da na jednostavan način razumeju finansije, a uvek smo tu i za pitanja, dileme i neodumice, rekao je Pejović, navedeno je u saopštenju.

Glavni i odgovorni urednik „Naše mreža“ Ivan Minić rekao je da ta poslovna platforma želi da okupi kroz radionice lokalne preduzetike, pomogne im oko važnih tema i pruži priliku da se upoznaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare