EBRD i EU sa 14 miliona evra pomažu energetsku efikasnost zgrada u Vojvodini

Biznis 25. jan 202314:535 komentara
Izvor: Shutterstock / Irma eyewink

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) finansijskim paketom od 14 miliona evra pomažu Vojvodini da unapredi energetsku efikasnost javnih zgrada, saopštila je EBRD.

Paket koji obuhvata 12 miliona evra kredita EBRD i dva miliona evra bespovratnih sredstava EU, finansiraće rekonstrukciju i energetski efikasne mere u 80 javnih zgrada: domovima zdravlja, administrativnim zgradama, zgradama za sport i kulturu ;u 20 opština u Vojvodini.

Zgrade će biti renovirane i unapredjene toplotnom izolacijom, stolarijom, sistemima grejanja, ventilacije i hladjenja i energetski efikasnom rasvetom.

Očekuje se da će poboljšanja doprineti smanjenju potrošnje primarne energije za 53 odsto i godišnjem smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) od 56 odsto.

Ugovor o kreditu i bespovratnim sredstvima potpisali su danas u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolandjeli.

Kolandjeli je rekao da su, u vreme rasta cena energenata, sanacija i unapredjenje zgrada od vitalnog značaja za uštedu energije i energetsku stabilnost.

„Manja potrošnja energije koristiće kako vlastima, tako i energetskom sistemu u celini. Zajedno sa EU i drugim donatorima, EBRD će nastaviti da pruža finansijska sredstva i tehničku podršku vlastima kako bi investicije u energetsku efikasnost bile mnogo pristupačnije i lakše za pripremu i implementaciju“, rekao je Kolandjeli.

Pored granta od dva miliona evra od EU, obezbedjeno je i skoro dva miliona evra bespovratnih sredstava za tehničku saradnju preko Švedske agencije za medjunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Italije preko Centralnoevropske inicijative (CEI).

Zgrade u Srbiji odnose oko 34 odsto ukupne potrošnje energije. Renoviranje zgrada može pomoći u smanjenju potrošnje energije i emisija CO2, te je potrebno da se takve investicije stimulišu i posmatraju kao prioritet, posebno u stambenom sektoru višespratnica.

EBRD u gradjevinskom sektoru Srbije pomaže energetsku efikasnost obezbedjujući finansije za renoviranje javnih zgrada u Beogradu, stambenih zgrada u Šapcu i kroz svoje specijalizovane kreditne linije za energetsku efikasnost za gradjanstvo, preko partnerskih banaka.

Pored toga, EBRD sa Ministarstvom rudarstva i energetike i opštinama širom Srbije priprema prvu fazu programa energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Ta banka takodje pomaže Srbiji da uskladi svoje propise s pravnim tekovinama EU u oblasti energetske efikasnosti u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti koji finansira EU.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa više od 7,9 milijardi evra uloženih do danas. Prioriteti banke su podrška konkurentnosti privatnog sektora, prelazak na zelenu ekonomiju i unapredjenje regionalnih saobraćajnih veza.

Komentari

Vaš komentar