ECB: Kamatne stope će ostati visoke koliko god bude potrebno

Ekonomija 25. sep 202318:30 5 komentara
Daniel ROLAND / AFP

Šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard rekla je da će kamatne stope ostati dovoljno visoke da ograniče poslovnu aktivnost "koliko god bude potrebno" kako bi se ukrotila inflacija, jer je cenovni pritisak "i dalje jak" u 20 zemalja koje koriste evro.

Lagard je rekla da „snažna potrošnja na praznike i putovanja“ i povećanje plata usporavaju obaranje cena iako ekonomija i dalje ostaje spora.

Godišnja inflacija u evrozoni je samo neznatno smanjena – sa 5,2 odsto u julu na 5,3 odsto u avgustu.

„I dalje smo odlučni u pogledu toga da inflaciju blagovremeno vratimo u okvire srednjoročnog cilja od 2 odsto“, rekla je Lagard komitetu Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

Prema njenim rečima, inflacija i dalje opada, ali se i dalje očekuje da će na duže vreme ostati previsoka.

ECB je prošle sedmice podigla referentnu kamatnu stopu na depozite na četiri odsto, što je rekordna visina nakon što je koliko u julu prošle godina iznosila minus 0,5 odsto.

Analitičari smatraju da bi ECB mogla povećati stopu imajući u vidu znake sve veće slabosti evropske ekonomije.

Druge centralne banke, uključujući Banku Engleske i Federalne rezerve SAD, prošle nedelje su odustale od povećanja kamatnih stopa kako se približavaju kraju svojih brzih kampanja za suzbijanje inflacije.

Inflacija je izbila kada se globalna ekonomija oporavila od pandemije COVID-19, usled problema sa lancima snabdevanja, a potom je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, što je dovelo do skoka cena energenata i hrane.