ECB: Slabi izgledi za rast u evrozoni

Ekonomija 10. jan 202419:21 1 komentar
Shutterstock/Jirsak

Evrozona je možda kliznula u recesiju u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, a izgledi za rast i dalje su slabi, upozorio je danas potpredsednik Evropske centralne banke Luis de Guindos. Projekcije ECB predviđaju da će se inflacija spustiti na ciljani nivo tek 2025. godine.

Evrozona je veći deo prošle godine balansirala na rubu stagnacije, a Evropska komisija je prognozirala da bi u ovoj godini aktivnost trebala blago da poraste za 1,2 odsto.

Problem je posustala domaća potrošnja, koju je ECB ukrotila podizanjem kamatnih stopa kako bi zaustavila inflaciju.

Od sredine prošle godine kamata je uvećana za čak 4,5 odsto. U takvim uslovima ekonomija evrozone blago je smanjena u trećem tromesečju u odnosu na prethodna tri meseca, a u ECB očekuju blagi pad aktivnosti i u poslednjem kvartalu.

„Pokazatelji upućuju na pad privredne aktivnosti i u decembru, potvrđujući mogućnost tehničke recesije u drugoj polovini 2023. i slabe kratkoročne izglede“, rekao je De Guindos u Madridu, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, novi podaci signaliziraju neizvesnu budućnost, jer pretežu rizici pada aktivnosti.

Slabost je primetna u svim sektorima, a posebno u građevinarstvu i proizvodnji, a u narednim mesecima verovatno će im se pridružiti i usluge, kazao je De Guindos.

U osvrtu na monetarnu politiku,on je ponovio smernice ECB da će kamatna stopa na depozite od četiri odsto, bude li se zadržala na tom nivou „dovoljno dugo“, spustiti stopu inflacije na ciljanih dva odsto.

Projekcije ECB predviđaju da će se inflacija spustiti na ciljani nivo tek 2025. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare