Ekonomija evrozone sve bliža recesiji

Biznis 22. jul 202217:536 komentara
recesija
Shutterstock

Poslovna aktivnost u evrozoni je “nazadovala” po prvi put od januara 2021. godine. Na poslovanje kompanija utiču rast cena i pad narudžbina, navodi se u anketi sprovedenoj među menadžerima nabavke.

Rezultat u okviru S&P Global kompozitnog indeksa za menadžere prodaje u evrozoni koji je gori od očekivanih podstiče pesimistične prognoze i potvrđuje predviđanja ekonomista o sve izvesnijem ulasku u recesiju, piše Financial Times, prenosi Biznis.rs.

Povezane vesti

Kompozitni PMI indeks, koji meri aktivnost kompanija i u oblasti usluga i u oblasti proizvodnje u evrozoni, pao je sa 52 boda u junu na 49,4 boda u julu, što je najniži nivo u poslednjih 17 meseci. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su da će očitavanje pokazati 51 bod.

Ovo je prvi put da je indeks pao ispod 50 bodova, odnosno granice koja razdvaja rast od povlačenja, još od februara 2021. godine, kada su kompanije još uvek imale teškoće zbog restriktivnih mera u vezi sa koronavirusom.

Vrednost evra je pala za 0,7 odsto u odnosu na dolar, pa sada iznosi 1,015 dolara. Nemačke desetogodišnje obveznice su izgubile 15 baznih bodova i trenutno su na najnižem nivou do maja, zbog očekivanja da će Evropska centralna banka prestati da podiže kamatne stope uskoro.

“Ekonomija evrozone je spremna da se u trećem kvartalu povuče, uzimajući u obzir pad poslovne aktivnosti u julu, a predviđanja ukazuju na to da će u narednim mesecima situacija biti još gora”, navodi glavni poslovni ekonomista u kompaniji S&P Global Market Intelligence Kris Viliamson.

Komentari

Vaš komentar