Ekonomisti: Nefer situacija – jedni trpe gubitke zarad političkih poena drugih

Ekonomija 09. mar 202219:26 25 komentara

Da bi se stabilizovala cena goriva, država će se svakog od narednih, pitanje je koliko tačno meseci, odricati po 35 miliona evra, poručuje predsednik države. Vučić kaže da Srbija trenutno kupuje tone i tone nafte i istovremeno tvrdi da je ima i više nego što je državi potrebno. Ekonomisti poručuju da na tržištu u Srbiji vlada nefer situacija - jedni trpe gubitke, zbog političkih poena drugih.

Dok crno zlato rat u Ukrajini pretvara u suvo zlato, predsedniku preostaje samo jedno.

„Da, molim se Bogu da se ovo zaustavi, jer ne znate šta da radite ako nafta ode na 200, šta da radite“,  izjavio je Aleksandar Vučić.

Pročitajte još:

Ali dok je nafta na 132 dolara po barelu, predsednik zna šta mu je činiti – flomaster u ruke pa kreće od, još par dana ograničene cene dizela i objašnjava građanima šta će država uraditi da bi se oni, kako kaže, osećali sigurno.

„Država plaća 20 posto od ukupne akcize, država se toga odriče. Šta radimo: mi kažemo od 40 i… ne znam, 50 dinara ili tako nešto, 11,95 ili kako već to sada izgleda, oko 12 dinara vam je tačan procenat prosečno između ova dva goriva, što znači na sutrašnji dan imali biste samo dva dinara veću cenu nego što je danas“, izračunao je Vučić.

Dakle, sa ovom matematikom, u kojoj, kako Vučić kaže, država krvari jer gubi 35 miliona evra mesečno, litar dizela na pumpama koštaće 181 dinar, za početak. A ograničena cena goriva važiće još mesec i po dana, ali samo za poljoprivrednike.

„Zavisi koliko će cene ići gore, ako nastave da idu gore, a mi nemamo više budžetskih sredstava, verovatno će se pribeći nekom prilagođavanju. Možda ne do kraja tržišnim uslovima, ali nekom prilagođavanja će morati da bude“, kaže Toplica Spasojević iz Saveza ekonomista Srbije.ž

Srbija ima nafte u enormnim količinama, tvrdi predsednik i istovremeno kaže da je država dala još 100 miliona evra da bi sva skladišta za nešto više od dve nedelje bila, kako je rekao, puna do čepa.

„Negde sam video, kažu – imate nafte za dva meseca. Pa znate li vi šta je to da ne kupite ni litar nafte, a da imate nafte za dva meseca. To ima 10 zemalja u svetu, 20 zemalja u svetu kao mi, pa to je čudo“, ocenio je Vučić.

„Ja se samo plašim da predsednik ili premijerka ili neki ministar ne izađe i kaže ‘Srbija ima dovoljno kikirikija ili pistaća’, to će sutra da skoči cena i nastane nestašica. O tome se radi. Ovde je problem u tome što vi sprečavate tržište da ono deluje. Izvinite, nekoga da terate da trpi gubitke, da bi neko drugi skupljao političke poene, mislim da uopšte nije fer“, smatra glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

A predsednik jeste priznao da na trenutnim cenama goriva gube i mali proizvođači i NIS, s tim što, kako je objasnio, NIS može da izdrži.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare