Ekonomisti upozoravaju: NBS potrošila milijardu evra na odbranu dinara

Ekonomija 16. mar 202219:32 > 20:43 41 komentara

Zvanični srednji kurs biće u četvrtak 117,6 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije, i to je naslabija vrednost domaće valute u ovoj godini. Ipak, poruka iz Narodne banke je da stabilnost kursa, za sada, nije dovedena u pitanje i da je on stabilan. Redova ispred menjačnica više nema, kao što je to bio slučaj u danima kada je počeo rat u Ukrajini. Ipak, ekonomisti upozoravaju da je Narodna banka Srbije u poslednjih nekoliko meseci potrošila milijardu evra na odbranu dinara.

„Pogledajte kursnu listu“ – kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković i videćete – kurs je stabilan. Uverava građane da njihove novčanike država štiti i od inflacije dobrom monetarnom politikom. Ipak, priznaje guvernerka da država nije „svemoguća“.

„Volela bih da mogu da vas sačuvam i od UV zračenja ili brige oko sukoba u Ukrajini, ali to danas ne može da uradi ni jedna zemlja, pa ni Srbija ili jače ekonomije od nas. Ne možemo da vas zaštitimo od rasta cene nafte, gasa, svega ostalog što se dešava u svetu. Mi jesmo odgovorni, posvećeni, ali nismo čudotvorci“, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

POVEZANE VESTI:

U rubriku „ekonomskih čuda“, ipak, mogla bi da se svrsta vest da je Narodna banka Srbije od januara potrošila skoro milijardu evra na odbranu dinara. Ekonomski analitičari smatraju da je to posledica većeg uvoza skupih energenata krajem godine, ali sada i eskalacija situacije u Ukrajini.

„Mislim da su u trećem tromesečju milijardu evra tražile samo NIS, Srbijagas i EPS za uvoz energenata i to je na strani tražnje izazvalo taj odliv deviza. NBS nije objavila podatke sa početka marta, ali verujem – s obzirom na to kakve su bile vesti, da građani kupuju devize u menjačnicama više nego uobičajno – da se to nastavilo i u martu“, kaže ekonomski novinar dnevnog lista „Danas“ Miloš Obradović.

Ispred menjačnica nema redova, a potražnja za devizama je normalizovana. Profesor Beogradske bankarske akademije – Zoran Grubišić za N1 objašnjava da su devizne rezerve Srbije na rekordnom nivou, što je – dodaje – znak da država može da interveniše ukoliko bude potrebno.

„Petnaest, šesnaest milijardi evra u ovom trenutku, čak i neto devizna aktiva, jer mi imamo male obaveze prema inostranstvu, nismo u aranžmanu sa MMF-om da nešto moramo da vraćamo i ono kako se to obično meri – naš uvoz je pokriven sa tim deviznim rezervama, to se menja po mesecima, sa nekih sedam – sedam i po meseci. Ali to je zaista jedan veliki garant jedne velike devizne likvidnosti“, rekao je Grubišić.

Kurs će prema procenama ekonomista ostati relativno stabilan, iako je tržište nepredvidivo na duži rok. Nema razloga za zabrinutost, zaključuje guvernerka i građanima poručuje:

„Mogu da se oslone na svoju državu, znajući da Narodna banka radi svoj posao na pravi način“, rekla je Tabaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare