Ekonomisti: Vlada Srbije postigla izvesne dobre rezultate, ali nisu impresivni

Biznis 02. nov 202117:53 4 komentara
Pixabay

Ekonomisti su danas ocenili da su neki rezultati koje je Vlada Srbije postigla za godinu dana rada u uslovima pandemije dobri, ali da nisu impresivni.

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas, povodom godinu dana rada Vlade, da su „u teškim okolnostima postignuti impresivni rezultati“ u sektoru borbe protiv pandemije (zdravstvo), borbi protiv organizovanog kriminala, evropskih integracija i u ekonomiji.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu ističe da je Vlada Srbije u teškim okolnostima postigla više nego što je očekivao i da se dobro snašla, ali da je to daleko od impresivnih rezultata jer to nije pošlo za rukom ni jednoj zemlji u svetu.

Pročitajte još:

„Vlada je uspela da za dve godine iz budžeta izdvoji paket pomoći privredi i građanima u vrednosti 14 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da javni dug ipak ne pređe 60 odsto BDP-a. Prolazimo pandemiju mnogo bolje od uređenijih zemalja“, rekao je Savić.

Prema njegovim rečima povećane su i javne investicije oko šest-sedam odsto i dostigle su oko 23 odsto BDP-a, ali da je to još manje nego u zemljama Centralne i Istočne Evrope gde su od 25 do 28 odsto BDP-a.

Istako je da je izgradnja puteva „sjajna stvar“ jer je Srbija bila usko grlo i kada je reč o železničkom i putnom saobraćaju, ali da je zamerka zašto domaće firme više ne učestvuju u izgradnji, kao i zakašnjenje u izgradnji na pojedinim deonicama zbog projektne dokumentacije i eksproprijacije.

Profesor na Fefa fakultetu u Beogradu Goran Radosavljević rekao je da u borbi protiv pandemije, organizovanog kriminala i evropskim integracijama nisu postignuti nikakvi rezultati, a da su u ekonomiji postignuti određeni rezultati, ali je pitanje koliko su održivi.

„U borbi protiv kovida-19 nema rezultata jer je visoka smrtnost građana, u borbi protiv organizovanog kriminala nikad nije lošija situacija jer smo doživeli da predsednik (Aleksandar Vučić) brani osumnjičenog za uzgajanje marihuane, da ga prisluškuju i da, kako tvrde, postoje konstantni pokušaji atentata na njega, ali nema epiloga“, rekao je Radosavljević.

Dodao je da u procesu evropskih integracija nije bilo otvaranja novih poglavlja dok su u ekonomskoj sferi postignuti izvesni rezultati, a to je mali pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini i rast od sedam odsto u ovoj.

Kada se, kako je rekao, pogleda izvor tog rasta može se zaključiti da potiče od ulaganja u infrastrukturu, finansiranu skupim, bilateralnim zajmovima, bez tendera.

Radosavljević je rekao da je rast BDP od deset odsto zasnovan na građevinskom sektoru, a da kada se pogleda struktura potrošnje, zaključuje da oko pet milijari evra potiče od obrta u sektoru nekretnina, pa ostaje pitanje bez odgovora odakle u siromašnoj zemlji tolika enormna količina gotovine.

On je rekao da će se tek videti da li je privredni rast od sedam odsto u ovoj godini trend ili rezultat niske baze u prethodnoj godini.

Ako se ove godine postigne vrednost BDP-a od 52 milijarde dolara ni to, prema njegovim rečima, neće biti za pohvalu jer je ta vrednost postignuta 2008. godine.

„Nadam se da će se inflacija držati pod kontrolom i da će Srbija proći kroz energetsku krizu bez većih potresa i da se neće dogoditi da ima svih energenata da bi se ispostavilo da ih nema“, rekao je Radosavljević.

Dodao je da je „ova vlada bila kratkog daha i da se samo pripremala za sledeći izborni ciklus“.

Komentari (4)

Vidi sve komentare