Embargo EU na uvoz uglja iz Rusije stupa na snagu 10. avgusta

Biznis 05. avg 202215:30 komentara
Shutterstock

Embargo Evropske unije na uvoz uglja iz Rusije stupiće na snagu 10. avgusta, kako je bilo predviđeno, bez obzira na energetsku krizu, i sve članice to će morati da poštuju, saopštio je danas u Briselu predstavnik Evropske komisije Erik Mamer.

On je naveo da će zbog nedostatka energenata, pre svega gasa, Evropska komisija u pojedinim slučajevima dozvoliti veću potrošnju uglja u Evropskoj uniji nego što je bilo predviđeno „Zelenim tranzicionim planovima“, prenosi Tass.

Pročitajte još:

Embargo na kupovinu ruskog uglja je deo petog paketa sankcija Rusiji, koji je usvojen u aprilu, a u njemu se navodi da se 10. avgusta završava tranzicioni period tokom kojeg je članicama Evropske unije bilo dozvoljeno da kupuju taj energent iz Rusije.

„Paradoksalno je što će nam ruska agresija na Ukrajinu pomoći da sprovedemo zelenu tranziciju i da se udaljimo od fosilne energije, iako će članicama EU u izuzetnim slučajevima biti dozvoljeno da koriste više uglja da bi nadomestile nedostatak energenata“, rekao je Mamer.

U skladu sa proklamovanim ciljem da do 2050. godine emisija ugljen-dioksida bude svedena na nulu, mnoge članice EU su već značajno smanjile proizvodnju struje u elektranama na ugalj, ali je Evropska komisija zbog energetske krize dozvolila da se ona uveća, kako bi se zaustavio dalji rast cena energenata, koji ugrožava privredu.