Eni i Novatek nisu našli naftu u crnogorskom podmorju

Biznis 28. jan 202217:43 6 komentara
N1/Ilustracija/arhiva

U crnogorskom podmorju kompanija Eni i Novatek nije pronašla ležišta nafte i gasa, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović.

„Proizvodnja ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum kompanija Eni i Novatek u crnogorskom podmorju neće biti moguća, jer je bušotina, prema informacijama koncesionara, suva“, rekao je on.

Perunović je kazao da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano, ali da taj izveštaj još nije gotov.

„Oficijelni izveštaj od njih nije stigao, ali smo imali prezentaciju na kojoj nam je njihov menadžment definitivno rekao da su poroznost i propusnost osnovne karakteristike ležišta, da su jako nepovoljne i da nisu onakve kakve su oni, a i mi očekivali. Oni tu bušotinu smatraju takozvanom suvom bušotinom“, rekao je Perunović novinarima.

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest meseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja.

Drugo istražvanje crnogorskog podmorja dobila je da radi i kompanija Energean. Perunović je rekao da oni treba do 15. marta da obaveste Ministarstvo da li su našli partnera za ulazak u istražno bušenje.

„Oni su optimisti da bi se na njihovom bloku mogla naći značajna količna gasa“, dodao je Perunović.

Komentari (6)

Vidi sve komentare