EP usvojio rezoluciju o smanjivanju razlika i suzbijanju siromaštva zaposlenih

Ekonomija 10. feb 202123:45 1 komentar
Evropski parlament
Frederick FLORIN / AFP

Evropski parlament je usvojio rezoluciju o smanjivanju razlika i suzbijanju siromaštva među zaposlenima, u kojoj traži uvođenje minimalne zarade, jednakost uslova rada za sve, uključujući i digitalne poslove, kao i ukidanje različitih plata za muškarce i žene.

Načelo da sa zaposlenjem nestaje siromaštvo ne važi u sektorima s niskim primanjima, kao ni za one koji rade u nesigurnim i netipičnim radnim uslovima, istakli su evroposlanici, zatraživši uvođenje minimalne plate i jednake uslove rada za sve.

Rezolucija o smanjenju nejednakosti, s posebnim naglaskom na siromaštvo uprkos zaposlenju, usvojena je na plenarnoj sednici sa 365 glasova za, 118 protiv, uz 208 uzdržanih, objavio je Evropski parlament, prenosi Hina.

Poslanici su podržali predlog Komisije o direktivi EU o minimalnim platama, ocenivši ga važnim korakom kako bi se osiguralo da svi mogu zarađivati za život od svoga rada, a pozvali su Komisiju i države članice da u opšti cilj okončanja siromaštva u EU uključe i sprečavanje siromaštva među onima koji su već zaposleni.

U raspravi je istaknuto da direktiva treba da obezbedi da propisane minimalne plate uvek treba da budu iznad praga siromaštva, kao i da poslodavci od minimalne plate ne bi trebalo da odbijaju troškove kao što su smeštaj, obavezna odeća, alati, lična zaštita i druga oprema.

Uslovi rada trebalo bi da budu isti za sve, pa tako i za one koji rade putem digitalnih platformi, zbog čega su poslanici kao važan element suzbijanja „siromaštva uprkos zaposlenju“ naveli zakonodavni okvir o minimalnim uslovima rada za sve radnike.

Taj zakonodavni okvir uključivao bi i oblike rada u digitalnoj ekonomiji koje često karakteriše neizvesnost. Na radnike u tom sektoru takođe bi trebalo da se primenjuju postojeći zakoni o radu i odredbe o socijalnoj sigurnosti, kao i mogućnost kolektivnog pregovaranja, naglašava se u rezoluciji.

Tokom rasprave je upozoreno da 95 miliona Evropljana živi u opasnosti od siromaštva, uprkos tome što je Evropska unija jedno od najbogatijih područja na svetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare