EPS – Drakulić poredi babe i žabe, Drakulić – žabama i babama bavim se 43 godine

Biznis 30. dec 202121:40 > 31. dec 2021 13:14 1 komentar
EPS, Elektroprivreda Srbije
N1

"Predsednik poslovnog kluba 'Privrednik' Zoran Drakulić ne razume razliku između kupovine električne energije na spot tržištu (za isporuku dan unapred) i kupovine energije za isporuku u dužem vremenskom periodu, takozvanog fjučersa", piše u odgovoru izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić, ističući da Drakulić poredi "babe i žabe". Drakulić je, reagujući na novu izjavu Stanića rekao da se "babama i žabama" bavi već 43 godine i da tu - nisu ravnopravni. "Te babe i žabe nas - vlasnike EPS-a - koštaju milijardu evra", poručio je Drakulić.

Cena električne energije od 75 evra je 3,75 puta veća od 20 evra, a 302,5 evra je cena vašeg neznanja i nesposobnosti. Tim rečima je prethodno Drakulić reagovao na izjavu Radovana Stanića, koji mu je poručio da je, ako je nezadovoljan cenom od 75 evra po megavatčasu, „slobodan da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom i kod njih pronađe povoljnije uslove“.

„Cena na spot tržitu, za isporuku energije 31.12 .2021. je ‘ispod sto evra’, kako navodi Drakulić, dok je poslednja evidentirana berzanska cena za isporuku energije za period o kojem diskutujemo, od 1. 1. 2022. do 30. 6. 2022. tačno 302,5 evra po megavatsatu. Iz ovog nerazumevanja čini se da proizilazi najveći deo konfuzije gospodina Drakulića: narodski rečeno, on poredi babe i žabe“, piše u novom odgovoru Stanić.

POVEZANE VESTI

Navodi i da ih Drakulić optužuje da su „nesposobni što nisu videli nadolazeću energetsku krizu u Evropi“.

„Pa sada kupujemo energiju ‘za preko 300 evra’. Priznajemo da ovu energetsku krizu, kao ni jedna elektroprivreda i gotovo cela industrija Evrope, nismo predvideli. Ostaje nejasno zašto to gospodin Drakulić nije sam predvideo, ako nam već isto zamera. Da jeste, za svoje kompanije bi kupio energiju unapred, pre rasta cena. Umesto toga, ovako ‘nesposoban’ EPS je na preporuku Vlade odlučio da svim privrednicima u Srbiji, uključujući i gospodinu Drakuliću, proizvod koji na tržištu vredi 302,5 evra po megavatsatu proda po netržišnih 75 evra po megavatsatu“, navodi Stanić.

A to, kako dalje ocenjuje, Drakuliću nije dovoljno.

„Kako vidimo, on bi da mu EPS taj isti proizvod proda za još netržišnijih 20 evra po megavatsatu, da bi on svoje finalne proizvode plasirao na tržište, naravno po tržišnoj ceni. Ovim završavamo polemiku sa gospodinom Drakulićem“, zaključuje se u saopštenju Radovana Stanića.

Na novi komentar direktora u EPS-u ponovo je reagovao Zoran Drakulić navodeći da „jedino što je u pravu Radovan Stanić je – da ovu diskusiju treba prekinuti“.

„Nije ništa odgovorio, a za žabe i babe je u pravu. Te žabe i babe nas, vlasnike EPS-a, koštaju milijardu evra. A trebalo je  i da znate da se ja žabama i babama bavim 43 godine i da tu – nismo ravnopravni“, rekao je Drakulić završavajući diskusiju sa Stanićem.

Kako je počelo

Podsetimo, Vlada Srbije je, na sednici održanoj 29. decembra, usvojila zaključak kojim se preporučuje EPS-u da struja privredi ne poskupi do 30. juna. U zaključku se preporučuje EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, Ugovore o snabdevanju strujom zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po megavatčasu bez PDV do 30. juna 2022. godine.

Na to je reagovao privrednik Zoran Drakulić navodeći da se praktično radi o poskupljenju za 56,25 odsto kada je reč o njegovom preduzću, a da cena od 75 evra u proseku znači 50 odsto višu cenu za privredu. 

Potom je usledio odgovor Elektroprivrede Srbije i njenog direktora za snabdevanje, Radovana Stanića. On je naveo da „pošto je 75 znatno manje od 302,5 evra, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića u ovoj stvari. Očekivalo bi se da će on pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno“, te poručio Drakuliću da je „slobodan je da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom koji posluju u Srbiji i kod njih pronađe povoljnije uslove snabdevanja„.

Zoran Drakulić, za N1, komentariše ovu Stanićevu izjavu.

„Obratio sam se povodom informacije medija da Vlada Srbije neće menjati cenu struje za privredu do 30. juna 2022. godine. Stvarno stanje je da će cena za privredu skočiti u proseku za oko 50 odsto. U normalnim uslovima vaša (EPS-ova) proizvodna cena ne prelazi 20 evra, što je 3,75 puta veće od ponuđenog. Nije mi jasno zašto spominjete uopšte cenu od 302,5 evra po megavatčasu. Ona je rezultat vašeg neznanja i neprofesionalnosti“, poručio je Drakulić.

Elektroprivrede koje vide problem nikada, kaže, ne kupuju struju na spot tržištu.

„Vi ste je kupovali na spotu kada je bila najskuplja a danas je ispod 100 evra po megavatčasu. Samo da vas podsetim da ste u drugom kvartalu izvezli 62 gigavatčasova po ceni od 67,77 evra za megavatčas, a u trećem kvartalu 106 gigavatčasova po ceni od 98,17 evra za megavatčas i potrošili akumulaciju na Đerdapu. To nas je koštalo posle 302,5 evra. Ko vam je to naredio? Ko to normalan radi ? Zašto niste tokom letnjih meseci radili raskrivku na ugljenokopima i spremili kvalitetan ugalj za zimsku sezonu?“, upitao je Drakulić.

On ističe da ne može da pozdravi preporuku Vlade.

„Jer, time građani i privreda Srbije – vlasnici EPS-a, plaćaju cenu vašeg neznanja. Mi ćemo to morati da platimo a vi ćete morati da odgovarate kad tad. U pitanju je milijarda evra“, poručio je Drakulić.