EPS: Nismo najveći generator industrijskih otpadnih voda u Srbiji

Ekonomija 03. feb 202310:45 6 komentara
EPS, Elektroprivreda Srbije
N1

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je, u reagovanju na izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) da rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save, kao i da nisu tačni navodi da je ta kompanija najveći generator industrijskih otpadnih voda u Srbiji.

Povezane vesti

„Povodom nepotpunih izveštaja DRI koji su predstavljeni u javnosti, EPS obaveštava javnost da se kvalitet površinskih i podzemnih voda u okolini Termoelektrane ‘Nikola Tesla B’ prati redovno, od 1983. godine, u okviru Programa kontrole površinskih i otpadnih voda Ogranka TENT, a praćenja rade ovlašćene institucije i interne službe. Kontrola kvaliteta otpadnih voda u TENT B i njihov uticaj na vodoprijemnike i podzemne vode rade se četiri puta godišnje, osim povratne rashladne vode, koja se analizira jednom mesečno. Sva ova ispitivanja obavljaju pravna lica koja su ovlašćena od nadležnog ministarstva i oni samostalno uzrokuju otpadnu vodu na ispustu, odnose uzorak u laboratoriju radi ispitivanja zakonom propisanih parametara, nakon čega izdaju izveštaj. Sve analize ukazuju da rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save i da je kvalitet reke uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u objavljenom izveštaju DRI nije navedeno da se njihov zaključak odnosi na jedini slučaj da tri puta nije obavljeno ispitivanje otpadnih voda i to zbog teškoća sa postupkom javne nabavke koja je raspisana u zakonskom roku.

„EPS nije najveći generator industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji i javnost treba da zna da su to pre svega rashladne otpadne vode koje se koriste u zatvorenom cevnom sistemu bez upotrebe bilo kakvih hemikalija, odnosno ne spadaju u hemijsko-tehnološke otpadne vode. Sve ovo se potvrđuje u ‘Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu zatečenog stanja na lokaciji TE ‘Nikola Tesla B’ od septembra 2022. godine koju je uradio’ Energoprojekt Entel’. U toj studiji se navodi da analiza ispitivanih parametara u uzorcima Save pre i posle uliva otpadnih voda ne ukazuje na značajan uticaj otpadnih voda na kvalitet reke Save i da ispitivani vodotok reke Save pripada dobrom ekološkom statusu (klasa II). Na osnovu dobijenih rezultata, na reku Savu uzvodno i nizvodno od TENT B otpadne vode u fizičko-hemijskim i mikrobiološkim parametrima ne utiču na prirodni recipijent, odnosno reku Savu“, ističu iz EPS-a.

Kako se dodaje, EPS svake godine u januaru dostavlja izveštaje o ispitivanju otpadnih voda nadležnim državnim organima, tačnije Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine, Javnom vodoprivrednom preduzeću Srbija Vode, i Direkciji za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„U izveštaju DRI se ne pominje i da je po članu 98. Zakona o vodama rok da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u TENT B počne da radi 31. decembra 2025. godine. Ukazujemo da je EPS pokrenuo taj projekat koji je trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije, planirani budžet je 10,5 miliona evra iz sopstvenih sredstava JP EPS i tokom februara biće podnet zahtev za dobijanje građevinske dozvole“, navode u EPS-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare