EPS: Privrednicima obezbeđena stabilna cena struje

Biznis 03. dec 202110:20 > 10:55 6 komentara
N1/ilustracija

"Dok cene električne energije na berzama u regionu "divljaju" i premašuju i 200, pa čak i 300 evra po megavat-satu, država i EPS su srpskim privrednicima obezbedili stabilnu cenu energije na nivou njihovih prethodnih ugovora pre krize", navodi se u saopštenju EPS-a, kao odgovor na autorski tekst predsednika srpskog poslovnog kluba Privrednik i vlasnika Point grupe Zorana Drakulića.

Zbog poskupljenja struje za privredu za 2,7 puta deo srpske privrede će da stane jer neće moći da izdrže taj pritisak, a drugi će taj trošak ugraditi u cene finalnih proizvoda, upozorio je u tekstu za NIN Zoran Drakulić i poručio da to zemlju „gura“ u još veću inflaciju 2022. godine.

Drakulić je objasnio da se posle najave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović o većoj ceni struje za privredu njegovo preduzeće obratilo Elektroprivredi Srbije i dobilo cenu struje veću za 2,7 puta od one koju plaća ove godine.

EPS tvrdi da je zamrzavanjem cene za kupce na komercijalnom tržištu u jeku najveće energetske krize, zaštitio opstanak privrede.

„Tako da apsolutno nisu tačni navodi Zorana Drakulića da njegova kompanija plaća struju po 2,7 puta većoj ceni nego pre. Istina je da njegovo preduzeće „Bio energy point“ ima ugovor do kraja 2021. godine po ceni od 54,73 evra po megavat-satu za višu tarifu i 35,20 evra po megavat-satu za nižu tarifu. Preduzeće „Green energy point“ ima jedinstvenu cenu od 48,33 evra po MWh. Drakulićeva firma „Point group Int“ nije se snabdevala preko EPS, već preko drugog snabdevača „Energija Gas and Power“, koji ne radi više i ta Drakulićeva firma nije imala gde da kupuje struju. Od septembra ova firma je bila na dvomesečnom rezervnom snabdevanju, koje obezbeđuje EPS, po ceni od 66,72 za MWh, a to je produženo do kraja godine na osnovu preporuke Vlade Srbije“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, privreda Srbije nije oštećena odlukama EPS-a, naprotiv, „a nije oštećen ni Drakulić“.

„Kako bismo zaštitili privrednike, predsednik Srbije i Vlada Srbije doneli su odluku o produženju važenja starih cena električne energije. Cena koju pominje Drakulić bi bila na tom nivou, kao i svuda u svetu, da nema odgovorne politike države koju on neargumentovano kritikuje. EPS posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevača i svaki kupac može da izabere od koga će kupovati energiju. Podsećamo da u vreme najveće energetske krize građani i privreda Srbije imaju najjeftiniju struju i stabilno snabdevanje. To je omogućeno zahvaljujući stručnjacima i zaposlenima u EPS, jer i u takvim uslovima EPS modernizuje postrojenja i gradi nova“, piše u saopštenju.