Er Srbija od 21. marta smanjuje broj letova za Moskvu

Biznis 16. mar 202211:02 > 14:54 1 komentar
Er Srbija

Srpski avio-prevoznik Er Srbija od ponedeljka, 21. marta vraća broj letova iz Beograda za Moskvu na jedan dnevno, izuzev petkom kada će biti realizovana dva polaska, saznaje portal N1. To znači da će avioni Er Srbije leteti do ruske prestonice osam puta nedeljno, kao što je bilo pre početka ratnih dejstava na teritoriji Ukrajine.

Srbija je, inače, jedina evropska država sa vazdušnim koridorom koji je ostao otvoren za Rusiju, a Er Srbija je među retkim kompanijama koje mogu da sleću na ruske aerodrome, zbog čega je od 3. marta nacionalni avio-prevoznik udvostručio broj letova za Moskvu. Er Srbija je preuzela slotove ruskog Aeroflota i od tada ima 15 letova nedeljno ka Moskvi.

Povezano:

Da će broj letova Er Srbije za glavni grad Rusije biti vraćen na nivo pre eskalacije krize u Ukrajini, odnosno na jedan dnevno, najavio je pre nekoliko dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Sad ću da vam kažem, vratićemo na stari nivo, evo imaćemo jedan let dnevno. Da ne može niko da nam kaže da nešto zarađujemo… Evo, karte su kupili ljudi za pet-šest dana, posle toga nema drugog leta“, rekao je 13. marta predsednik Srbije.

Informacija o vračanju broja letova za Moskvu na jedan dnevno zvanično nije objavljena, ali se u rezervacionom sistemu Er Srbije može videti da je za 21. mart planiran samo jedan let za rusku prestonicu. Tako će biti i nakon ponedeljka, a izuzetak je samo petak, za kada su planirana dva leta za Moskvu.

Prema pisanju lista Politika, u jednom trenutku u utorak rano ujutro su se na sajtu Er Srbije pojavile karte za ovu sedmicu po ceni od oko 140.000 dinara u jednom smeru, ali su za nekoliko minuta rasprodate. Kome se ne žuri, navodi list, može da kupi kartu za sredinu aprila po ceni od 27.000 do 42.000 dinara, ako uspe da se ukrca na avion, jer će broj letova biti ograničen.

Do Moskve preko Mađarske, Poljske i Litvanije

Avioni Er Srbije do Moskve lete preko Mađarske, Poljske i Litvanije. Putuje se oko tri sata, što je znatno kraće od letova bliskoistočnih kompanija.

Na tu rutu, kada ne leti za Njujork, preusmeren je i najveći avion koji poseduje Er Srbija – „erbas 330“.

Podsetimo, odluka Er Srbije da udvostruči broj letova za Rusiju naišla je najpre na oštru osudu zamenice ministra spoljnih poslova Ukrajine Emine Džepar.

„Er Srbija je udvostručila broj letova za Moskvu u trenutku dok su drugi evropski prevoznici zaustavili letove u Rusiju i zatvorili svoj vazdušni prostor za ruske aviokompanije i privatne letove. Srbija je jedina zemlja u Evropi sa nebom otvorenim za Rusiju. Pravljenje novca na ukrajinskoj krvi nedostojno je zemlje kandidata za EU“, istakla je Džepar.

Da je Er Srbija za Rusiju prozor u Evropu smatra i evroposlanik i bivši ministar inostranih poslova Estonije Urmas Pet.

„I Er Srbiji bi trebalo zabraniti letenje u vazdušnom prostoru EU, jer Srbija ignoriše sankcije Unije protiv Rusije”, poručio je Pet.

Ipak, novinarima u Briselu rečeno je da Evropska unija nema instrumenata kako bi sprečila da Er Srbija sprovede letove prema Moskvi i natrag, objavila je Slobodna Evropa pozivajući se na izvor iz Evropske komisije. U sedištu Evropske unije potvrđeno je da se od svih trećih zemalja traži da se usklade sa merama EU koje se odnose na zatvaranje važdušnog prostora za Rusiju, te da su skoro sve zemlje to učinile, osim Srbije.