Erste banka: U pandemiji građani više štede – u proseku 5.668 dinara mesečno

Biznis 28. okt 202116:08 > 16:143 komentara
Pixabay

Građani Srbije u pandemiji više štede, uglavnom iz predostrožnosti, a prosečni mesečni iznos je 5.668 dinara, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Erste banke o štednim navikama.

Za štednju su građani ove i prošle godine, mesečno odvajali oko 450 dinara više nego prethodne godine, navodi banka, dok je pre globalne krize to povećanje iznosilo oko 200 dinara godišnje.

Pročitajte još:

Štednju novca važnom smatra 70 procenata anketiranih građana, akcije, hartije od vrednosti, obveznice, fondovi i dalje su za veliku većinu nepoznanica, ali su stavovi tom obliku štednje pozitivni, a poverenje u banke poraslo je za 14 procenata u odnosu na prošlu godinu, rečeno je na predstavljanju istraživanja Erste banke.

Generalni direktor agencije „IMAS International“ koja je sprovela istraživanje, Ansgar Loner rekao je da većina građana štede jer im je potrebna finansijska rezerva za njih i porodicu ili za težak period, dok njih oko od 20 odsto to čini da bi imali novac za odmor ili određene kupovine.

„Oni koji štede su taj iznos povećali tokom pandemijom, a razlozi su veća neizvesnost ili više novca na raspolaganju jer nije bilo moguće trošiti onoliko koliko smo to činili ranije“, objasnio je Loner.

Prema njegovim rečima oko 27 odsto ispitanika je zadovoljno iznosom koji su uštedeli, a isti udeo je nezadovoljan.

Dinarska štednja brže raste

Direktor Direkcije za upravljanje prodajnom mrežom u Erste Banci Milan Todorović naveo je da ta banka ima 2,5 milijardi dinara u dinarskoj štednji i više od 180 miliona evra u deviznoj štednji građana.

Potvrđuje da je dinarska štednja rasla mnogo brže i ističe da je u prethodnih devet godina povećana za šest puta.

Prema njegovim rečima tokom pandemije klijenti Erste banke su štedeli gotovo 20 odsto više u odnosu na isti period ranije, što ne odstupa od trenda u EU.

„Građani su odlagali svoju potrošnju jer je situacija sa pandemijom i dalje neizvesna i sredstva su stavljali na štednju po viđenju, pri čemu im je najvažnija sigurnost uloga. Od ukupnog iznosa oročena štednja u Erste banci čini 25 odsto, dok je ostatak štednja po viđenju, a ovakav trend je bio viđen i prošle godine, dok je 2019. godine ovaj odnos bio znatno približniji“, rekao je Todorović.

On je rekao i da je prosečan iznos oročenog depozita u Erste banci iznosi 22.000 evra, a u dinarima oko 630.000, kao i da stariji od 50 godina i dalje čine najveći udeo štediša, skoro 60 odsto.

Komentari

Vaš komentar