EU se već sprema za zimu bez ruskog gasa – šta za to vreme radi Srbija?

Biznis 21. jul 202219:22 komentara

Dok se bore sa visokim temperaturama i izazovima koje nosi leto, zemlje Evropske unije, ipak, misle i na ono što ih čeka na zimu. Gotovo je izvesno da ruskog gasa neće biti, zato su, na vreme, zemlje članice EU kreirale plan štednje. U tome će morati da učestvuju svi - i građani i privreda. Šta Srbija za to vreme radi?

„Potpuni prekid dotoka ruskog gasa u Evropu je verovatan scenario“ – otvoreno kaže predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen. Zemlje Evropske unije usvojile su, zato, hitan plan za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto do marta 2023. Na štednju će biti primorani svi.

„Rusija zapravo koristi svoju veliku, preveliku moć da ucenjuje Evropu i Nemačku. Zato, povećavamo nivoe skladišta gasa još jednom i to sledećim brojevima: od 2. septembra rezervoari ubuduće moraju biti popunjeni do 75 odsto, od oktobra idemo sa 80 na 85 odsto, a od novembra sa 90 na 95 odsto“, kaže nemački ministar ekonomije Robert Habek.

POVEZANE VESTI:

Nakon što je „Gasprom“ u junu smanjio isporuke gasa Evropi za 60 odsto, danas je gasovod ponovo pokrenut, ali Nemačka i druge zemlje EU mogu samo na kratko da odahnu.

„Što se tiče kompletnog prekida dotoka prirodnog gasa, ja to ne očekujem u dogledno vreme – to nikome ne odgovara, ni Ruskoj Federaciji, iako postoje smanjenja, koja nisu opravdana i koja su predmet svakako određenih pritisaka od strane Ruske Federacije, što im je nije prvi put bilo i to je ono što je Evropa odavno morala da očekuje, ali sada se – nažalost – plaćaju pogrešne političke odluke prethodnih decenija kada su povećavali veštačku zavisnost od uvoza prirodnog gasa iz Rusije“, rekao je stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor.

Plan EU za štednju je nerealan, kaže za N1 stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, uz obrazloženje da odluke donose političari, ne struka. Navodi da je interes obe strane da se saradnja nastavi, u suprotnom – zbog cena energenata evropska privreda neće biti konkurentna.

„Sva su očekivanja prema stručnjacima Međunarodne agencije za energetiku da će na tlu Evrope u zimskom periodu cena gasa biti oko 3.000 dolara, Norveška koja je drugi isporučilac gasa prema Evropi odnosno Evropskoj uniji, njihovi stručnjaci prognoziraju da će cena ići i do 3.500-3.600 dolara za hiljadu metara kubnih“, objašnjava Zdravković.

A šta Srbija radi dok Evropa planira štednju? Neće biti problema sa snabdevanjem, jer Srbija ima Balkanski tok – uvereni su u Udruženju za gas, a slične prognoze imaju i drugi energetski stručnjaci.

„Srbija je izgradnjom Turskog toka tranzitna zemlja, tako da ukoliko ne dođe do preterane eskalacije rata u Ukrajini, ne očekujem da će Bugarska da prekine dotok gasa ka Srbiji i Mađarskoj. Ja sam lično čuo od direktora Bulgartransgaza da je Bugarska pouzdan partner i da jednostavno neće kršiti svoje ugovorne obaveze“, dodaje Zdravković.

U nizu neizvesnosti, sigurno je za domaćinstva kubik gasa već od avgusta biti skuplji – umesto sadašnjih 32,28 dinara građani će gas plaćati 35,11 dinara, bez PDV-a. Privreda još ne zna koja cena ih čeka, ali više od poskupljenja strahuju od nestašica.