„EU vidi monopol“: Telekom u izveštaju EK, Gavrilović o cilju – kontroli medija

Ekonomija 19. okt 202219:53 5 komentara

U izveštaju Evropske komisije o Srbiji prvi put se spominje i državna kompanija Telekom Srbija. Ukazuje se na vlasništvo Telekoma u medijima, ali i na sudske sporove koji se vode. Pojedini ekonomski novinari poručuju da Evropska unija na taj način šalje jasnu poruku - da prati šta se dešava na srpskom tržištu telekomunikacija i da uočava monopol koji kreiraju kompanije u vlasništvu Telekoma.

U izveštaju Evropske komisije, ocene na račun Srbije u pogledu medijskih sloboda ni ovoga puta nisu dobre. Zamerke su brojne. Predstavnici države se pozivaju i da obezbede pravično sufinansiranje medijskih sadržaja koji služe javnom interesu i povećaju tranparentnost u vlasništvu nad medijima i oglašavanju. Prvi put u svom izveštaju Komisija spominje državnu kompaniju Telekom.

POVEZANE VESTI

„U toku je nekoliko sudskih sporova i postupaka u kojima su Telekom Srbija, čiji je većinski akcionar država, i privatne kompanije, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, u kontekstu visoke koncentracije medijskog tržišta u Srbiji“, navodi se u izveštaju.

„Oni hoće da kažu da vide monopol i da bi i država Srbija kao većinski vlasnik i kompanija o kojoj je konkretno reč morala da povede računa o tome šta piše u izveštaju Evropske unije“, ocenjuje Miša Brkić, ekonomski novinar.

Sagovornik N1 dodaje i da za Telekom koji najavljuje da do kraja godine planira da izađe na jednu od evropskih berzi – nije dobro da ima bilo kakve sporove – sa korisnicima, medijima, ali i sa drugim kompanijama koje konkurišu na istom telekomunikacionom tržištu.

„Glavna primedba ostalih konkurenata u Srbiji kada je u pitanju Telekom je njihov pokušaj da dokažu da Telekom u medijskom sadržaju kreira monopol i to je ono na šta u svom izveštaju Evropska unija pokušava da ukaže, to je važan signal – poruka državi da njena telekomunikaciona kompanija ne bi smela da se na taj način ponaša i odnosi prema ostalim igračima na tržištu“, smatra Brkić.

Poznato je i da je za navodno nepoštovanje tržišnih pravila Telekom tražio višemilionsku odšetu od Junajted grupe i SBB-a, ali je prvostepeni sud u Beogradu taj zahtev odbio. Iz Biroa za društvena istraživanja kažu da je državna kompanija spremna da upotrebi sva sredstva kako bi naštetila konkurenciji.

„Sve ono što Telekom radi protiv konkurencije na tržištu jeste u funkciji njegove primarne a latentne funkcije, a to je da obezbedi medijsku kontrolu nad javnim mnjenjem u Srbiji i da kao izvor toga nastane izborna, odnosno politička podrška aktuelnoj vlasti, jer Telekom je postao istrument kontrole javnog mnjenja, što kroz medije, što kroz saradnju sa sportskim klubovima, podršku određenih manifestacija“, navodi Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja.

Telekom je do sada otvorio nekoliko novih televizija. Za 600 miliona evra je otkupio prava za prenos Premijer lige u narednih šest godina, što je gotovo deset puta više nego što je ta prava ranije plaćao Sport klub, koji emituje SBB.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare