„Eureka bar“ potpisala ugovor o kupovini Geneks kule za 2,4 milijarde dinara

Biznis 20. mar 202317:12 komentara
Shutterstock

Kompanija „Eureka bar“ potpisala je danas ugovor o kupovini Geneks kule, i to za 2,4 milijarde dinara, koliko je ponudila na javnom nadmetanju 6. februara, potvrđeno je za Biznis.rs. To, međutim, ne znači da je čuvena poslovna zgrada na Novom Beogradu dobila nove vlasnike – to će se desiti kada „Eureka bar“ u celini isplati kupoprodajnu cenu. Prema pravilima javnog nadmetanja Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), po potpisivanju kupoprodajnog ugovora počinje da teče rok od 15 dana za uplatu 2,4 milijarde dinara ili nešto više od 20 miliona evra. Zgrada prelazi u vlasništvo „Eureka bara“ ukoliko ta kompanija u roku isplati čitav iznos.

Postoji mogućnost da se isplata izvrši u ratama, ali poslednja rata mora da bude uplaćena do isteka roka koji počinje da teče u utorak, 21. marta, potvrđeno je za Biznis.rs. To znači da će sudbina cele transakcije biti poznata najranije 4. aprila.

Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, „Eureka bar“ dobija još jednu potencijalnu obavezu – da prijavi koncentraciju Komisiji za zaštitu konkurencije.

Pročitajte još:

Zakon o zaštiti konkurencije propisuje dva slučaja kada koncentracija mora biti prijavljena Komisiji. U prvom slučaju takva obaveza nastaje kada je ukupan godišnji prihod svih učesnika u koncentraciji ostvaren na svetskom tržištu u prethodnoj obračunskoj godini veći od 100 miliona evra, s tim što najmanje jedan učesnik u koncentraciji na tržištu Srbije ima prihod veći od deset miliona evra.

Drugi slučaj je situacija kada je ukupan godišnji prihod najmanje dva učesnika u koncentraciji ostvaren na tržištu Srbije veći od 20 miliona evra u prethodnoj obračunskoj godini, s tim što najmanje dva učesnika u koncentraciji na tržištu Srbije imaju prihod veći od po milion evra u istom periodu.

Što se tiče učesnika ove transakcije, ni „Eureka bar“ ni „Generaleksport – u stečaju“ nemaju prihode veće od 20 miliona evra u 2021. godini, ali na njihovim pravnim savetnicima ostaje da utvrde da li ih izlicitirana cena od 2,4 milijarde dinara ili 20,46 miliona evra na javnom nadmetanju za poslovni deo Geneks kule „prebacuje“ preko granice za obaveznu prijavu koncentracije, piše ovaj portal.

Šta kupuje novi vlasnik

Podsetimo da je do potpisivanja kupoprodajnog ugovora za poslovni deo Geneks kule došlo posle jednog neuspešnog javnog poziva za dostavljanje ponuda u aprilu 2021. godine i dva neuspešna javna nadmetanja tokom 2022. godine, kada nije bilo zainteresovanih za kupovinu imovine „Generaleksporta – u stečaju“, odnosno čuvenog jugoslovenskog preduzeća „Geneks“.

Početna cena poslovnog dela Geneks kule kretala se od 2,09 milijardi dinara u maju 2022. godine do 834 miliona dinara, sa koliko je počelo nadmetanje sedmoro učesnika na licitaciji 6. februara.

Prema oglasu koji je objavljen na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, „Eureka bar“ bi mogla da postane vlasnik 28 posebnih delova poslovne „polovine“ Geneks kule, što je ukupno 14.943 kvadrata. Deo kule, prema tom dokumentu, je i poslovni prostor od 1.450 kvadrata od 27. do 37. sprata, kao i još oko 15.500 kvadrata poslovnog i garažnog postora.

Stanari stambenog dela kule, međutim, spore vlasništvo „Generaleksporta – u stečaju“ nad nekim delovima zgrade, kao i garaža.

„Sa tom kompanijom u toku je spor oko 58 garažnih mesta ispod stambene zgrade, zatim oko galerije koja se nalazi na krovu stambene zajednice i pasarele u dva nivoa koja povezuje stambeni i poslovni deo Geneks kule“, izjavio je ranije upravnik Stambene zajednice kule Božidar Stavrić za Biznis.rs.

Ne nazire se kraj stečaja u Generaleksportu

Prodaja Geneks kule ne znači i okončanje stečaja u „Generaleksportu“ i njegovoj ćerki-firmi „Internacional CG“, a oba procesa ušla su u sedmu godinu. Na spisku imovine dostupnom na portalu ALSU stoji da „Generaleksport“ u vlasništvu ima i nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku i Osijeku. Poseduje i zemljište – građevinske parcele i njive u Jošaničkoj banji, kao i parcele u Belom potoku, naselju koje pripada beogradskoj opštini Voždovac.

Bivši radnici, kao i naslednici prava na isplatu naknade iz socijalnog programa, ukazuju da je od završetka stečaja u Geneksu još važniji završetak te procedure u njegovoj ćerki firmi Internacional CG, čija najvrednija imovina je rasprodata još 2008. i 2009. godine tokom restrukturiranja. Tada su prodati nekadašnji hotel „Grand“ na Kopaoniku i apartmansko naselje „Konaci“, kao i nekadašnji beogradski hotel „(Inter)Continenal“ i „Geneks apartmani“ na Novom Beogradu, za ukupno 173 miliona evra.

Dokumenta ALSU, takođe, pokazuju da se na Internacional CG i dalje vodi imovina na Kopaoniku – dva „pašnjaka 6. klase“ koja spadaju u „ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini“, kao i zemljišta „pod zgradom ili uz zgradu“ gde, po svemu sudeći, nije izvršena konverzija vlasništva.

Dakle, kako god da se okonča kupoprodaja Geneks kule, stečaj u „Generaleksportu“ i „Internacional CG“ sigurno se nastavlja, zaključuje portal Biznis.rs.