Evropska komisija odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez dodatnih zahteva

Ekonomija 21. feb 202216:57 1 komentar
Unsplash/Anastasiya Dalenka

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je danas da je Evropska komisija (EK), nakon sprovodjenja opsežnih i složenih procedura, odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva. Izdatim odobrenjem Srbija je postala treća država na svetu koja sada može da izveze sadnice leske na teritoriju Evropske unije (EU), a nakon odluke EU da obustavi uvoz visokorizičnog bilja iz svih zemalja još 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su prve zemlje koje su dobile izuzeća Japan, Australija, Srbija, potom Novi Zeland, SAD i Turska.

Pročitajte još:

Istaknuto je da je Srbija tom odlukom EК medju prvim zemljama koje su bile u stanju da pripreme izuzetno obimne materijale, koji su pored ostalog podrazumevali prikupljanje svih naučnih i tehničkih podataka ikada objavljenih po pitanju štetnih organizama vezanih za tu biljnu vrstu uključujući i sitem organizacije kontrola, te izveštaje o registraciji pesticida.

Podseća se da je ovo druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine.

U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica koštunjavog voća.

Iz Ministarstva poljoprivrede su naglasili da je odobravanje izvoza je od izuzetnog značaja za srpske rasadničare iz Rasinskog okruga, teritorije Grada Šapca i Zapadnobačkog okruga koji su takodje imali veliki udeo u pripremi teške i obimne dokumentacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare