Evropska komisija predviđa za Srbiju rast BDP i pad inflacije

Ekonomija 15. maj 202415:07 9 komentara
Shutterstock

Evropska komisija je ocenila da će ove godine privredni rast Srbije iznositi 3,5 odsto, a da će u 2025. godini godišnji rast dostići 4,3 odsto.

U redovnoj prolećnoj privrednoj prognozi za članice Evropske unije i zemlje kandidate, EK je navela da na takvu prognozu rasta bruto-domaćeg proizvoda (BDP) utiču „lična potrošnja, koja je rezultat porasta realnih zarada, i izvoz, koji je profitirao od širenja proizvodnih kapaciteta, zahvaljujući direktnim stranim ulaganjima“.

Povezane vesti

Uz podsećanje da je stopa inflacije u Srbiji tokom proteklih kvartala polako padala i u martu dostigla pet odsto, u prognozi se ocenjuje da će se ona sredinom ove godine vratiti na ciljnu inflaciju Narodne banke Srbije od tri odsto, plus/minus 1,5 odsto.

U 2025. godini, stopa inlacija će se, prema projekciji EK, spustiti na malo više od tri odsto.

Za Srbiju se prognozira i dalje opadanje udela budžetskog deficita u BDP, i on bi 2025. trebalo da padne na 1,5 odsto, kao i spuštanje udela javnog duga na manje od 50 odsto BDP.

I Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je 15. maja da je revidirala svoju prognozu rasta BDP Srbije za ovu godinu sa 2,5 odsto na 3,5. Kao razloge, EBRD je navela snažan rast industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma.

U regionu, Evropska komisija za Crnu Goru ove godine predviđa godišnji privredni rast od 3,8 odsto, koji će sledeće godine usporiti na 3,0 odsto. Za Severnu Makedoniju prognoza je 2,9 odsto ove godine, i 3,0 odsto 2025, a za Bosnu i Hercegovinu 2,3 odsto ove i 2,8 odsto 2025.

Komisija je malo popravila prognozu za EU u celini, i sada za 2024. godinu očekuje blagi rast od 1,0 odsto. U svojoj zimskoj prognozi, još je polazila od rasta od 0,9 odsto.

Za zonu evra, koju čine privrede EU, koje kao zajedničku valutu koriste evro, prognoza rasta BDP iznosi 0,8 odsto.

U EU se ove godine prognozira prosečna inflacija od 2,7 odsto, koja bi 2025. godine, prema očekivanjima EK trebalo da padne na 2,2 odsto. Komisija u evrozoni 2024. godine očekuje međugodišnju inflaciju od 2,5 odsto, a sledeće godine od 2,1 odsto.

Komisija je, međutim, smanjila prognozu rasta za najveću evropsku ekonomiju Nemačku, i ona će umesto 0,3 odsto u zimskoj prognozi, prema sadašnjim očekivanjima iznositi skromnih 0,1 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare