Evropski parlamentarni izbori: Kakav uticaj očekivati na svetsku ekonomiju i Vašu zaradu

EU izbori
Shutterstock/ Daniel Jedzura

Od 6. do 9. juna su održani izbori za Evropski parlament, kao ključan trenutak u oblikovanju političke scene kontinenta i smera u kojem će ona ići narednih 5 godina.

Usred trenutnih izazova poput globalnih i lokalnih konflikata, imigracije i klimatskih promena, te njihovih uticaja na svetsku ekonomsku sliku – ishod ovih izbora je od velikog značaja kako za evropsku politiku, tako i za globalna finansijska tržišta.

Jedna od oblasti na koje se rezultati izbora i njihove posledice mogu najviše odraziti, svakako jeste tržište valuta i globalne trgovine devizama.

Više o tržištu deviza, i tome kako čak i vi možete trgovati cenama valutnih parova, saznajte iz besplatnog priručnika koji možete preuzeti OVDE.

Rezultati ovih izbora pokazaće se kao posebno interesantni u pogledu potencijalnih promena u političkoj klimi. Naspram tradicionalnih grupa unutar Evropskog parlamenta poput Evropske Narodne Partije i S&D socijaldemokratskog saveza, uspon krajnje desnice nosi mogućnost velikih izmena u evropskoj, ali i globalnoj političkoj strukturi i dinamici.

Posledice ovih izbora će nesumnjivo da sežu i izvan granica Evrope, posebno u oblasti ekonomije. Vrednost evra je porastla pre očekivanog smanjenja kamatnih stopa Evropske centralne banke, dok je američki dolar ostao nešto slabiji.

OVDE preuzmite BESPLATNO svoj primerak vodiča o valutnim parovima, da biste se upoznali sa devizama i načinom na koji se trguje njihovim cenama.

Pod uticajem evropskih izbora, tržište valutnim parovima pruža investitorima šansu da iskoriste političke promene. Trgovci mogu očekivati povećanu volatilnost, posebno kod valutnih parova kao što je EUR/USD. Međutim, uspešno trgovanje zahteva redovno pažljivo praćenje političkih i ekonomskih dešavanja, kao i primenu strategija upravljanja rizikom. Sa pravim znanjem, devizno tržište može biti vredna prilika za diverzifikaciju portfolija i ostvarivanjem zarade