Evropsko fudbalsko tržište zabeležilo pad prvi put u 10 godina

Biznis 29. jul 202115:22 4 komentara
REUTERS/Marcelo Del Pozo/File Photo

Evropsko fudbalsko tržište zabeležilo je ukupni pad prihoda u iznosu od 3,7 milijardi evra, odnosno 13 procenata, u sezoni 2019/20, što je prvi pad prihoda od globalne finansijske krize iz 2008/09, saopštila je kompanija "Dilojt".

U godišnjem izveštaju o finansijama u fudbalu, ta kompanija objašnjava da kada su u pitanju „lige petice“ (Engleska, Italija, Nemačka, Španija i Francuska), prihod iznosi 15,1 milijardu evra, odnosno 11 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Prihodi klubova engleske Premijer lige pali su za 13 odsto, sa rekordnih 5,8 milijardi evra u sezoni 2018/19, na 5,1 milijardu evra u sezoni 2019/20.

„Dilojt“ objašnjava da je to prvi pad ukupnih prihoda u istoriji Premijer lige i najniži ukupni prihod ostvaren od sezone 2015/16.

Sa prihodom od 3,2 milijarde evra, nemačka Bundesliga ostvarila je najmanji pad prihoda, odnosno četiri odsto, dok se španska liga sa prihodima od 3,1 milijarde nalazi odmah iza njih.

Italijanska Serija A ostvarila je prihode od 2,1 milijarde evra, što je pad od 18 procenata, dok je francuska Prva liga, koja je otkazala sezonu zbog mera u borbi protiv pandemije koronavirusa, ostvarila prihode od 1,6 milijardi evra, odnosno pad od 16 odsto.

Džons: Posledice korone vidljive tek za nekoliko godina

Den Džons iz Sektoru za analizu sportskog poslovanja kompanije „Dilojt“ objasnio je da će tek za nekoliko godina znati kakve je finansijske posledice pandemija koronavirusa ostavila na fudbal u Evropi.

Kako je dodao da, već sada „postaju svesni razmera finansijskog uticaja pandemije na evropske klubove“.

„Potrebno je napomenuti da iako je sada već prošlo 16 meseci od početka pandemije u Evropi, analiza u ovom izveštaju je usredsredjena na finansijsku godinu 2019/20 pa se stoga u većini slučajeva odnosi na tri meseca uticaja pandemije. Privremeni prekid rada liga doveo je do razlika u pogledu završetka sezone i standardnih perioda finansijskog izveštavanja u Engleskoj, Španiji i Italiji“, naveo je Džons.

Komentari (4)

Vidi sve komentare