Federalne rezerve SAD podigle referentnu kamatu za 0,25 odsto

Biznis 22. mar 202322:33 komentara
REUTERS/Brendan McDermid

Američke Federalne rezerve danas su podigle referentnu kamatu za 0,25 odsto pokušavajući da se izbore sa uporno visokom inflacijom, dok se istovremeno bave rizicima po finansijsku stabilnost.

Referentna kamatna stopa sada je na nivou od 4,75 do 5 procenata, što je najviše od 2007, a do kraja godine planirano je još jedno povećanje od 0,25 odsto, prenosi CNN.

POVEZANE VESTI

U današnjem saopštenju čelnici FED su priznali da nedavna previranja na finansijskom tržištu utiču na inflaciju i ekonomiju, ali su izrazili poverenje u celokupni sistem.

Američki bankarski sistem je zdrav i otporan, ali će nedavna dešavanja verovatno rezultirati strožim kreditnim uslovima za domaćinstva i preduzeća i uticati na ekonomsku aktivnost, zapošljavanje i inflaciju, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici FED sada predviđaju dublje rezove u ekonomiji u naredne dve godine i smatraju da će realni BDP ove godine porasti za 0,4 odsto, što je pad u odnosu na ranije projekcije od 0,5 procenta. Naredne godine predviđaju da će privreda rasti 1,2 odsto, što je 0,4 procenta manje od onoga što su najavljivali u decembru.

Očekuje se da će nezaposlenost biti manja nego što se prepostavljalo i do kraja godine trebalo bi da padne na 4,5 odsto, sa projektovanih 4,6 odsto u decembru.

Nasuprot tome, inflacija bi mogla da ostane viša od očekivane i zvaničnici FED predviđaju da bi ove godine mogla da iznosi 3,3 odsto, Prethodno je prognozirano da će inflacija u 2023. biti 3,1 odsto, a cilj je i dalje da se ona svede na dva procenta.