Fiskalni savet: Zamrznuti plate u EPS u ovoj i sledećoj godini

Biznis 26. jul 202209:48162 komentara
Struja, poskupljenje struje, električna energija, eps, elektro privreda srbije, zastava, logo
N1

Zarade u Elektroprivredi Srbije (EPS) bi trebalo da budu zamrznute u ovoj i sledećoj godini, jer bi njihovo povećanje za deset odsto značilo da poskupljenje struje od 10 do 20 odsto za domaćinstva i privredu ne bi bilo dovoljno da pokrije sadašnje gubitke, pa bi struja trebalo da poskupi više od 20 odsto, ocenio je Fiskalni savet.

U najnovijoj analizi problema energetike, koju prenosi Politika, Savet konstatuje da bi povećanjem ionako velikih plata u EPS, žrtva građana i privrede bila ne samo neopravdana, nego i uzaludna.

Pročitajte još

Kontrola plata i broja zaposlenih je glavna rashodna mera za ozdravljenje EPS, navodi Fiskalni savet i napominje da su troškovi za zarade ubedljivo najveći trošak preduzeća.

“Potrebno je jasno identifikovati višak zaposlenih i krenuti u proces njihovog ciljanog otpuštanja, a ne dobrovoljnog odlaska uz velikodušne otpremnine kao ranije”, smatra Fiskalni savet.

Prema procenama Saveta, EPS ima najmanje deset odsto viška zaposlenih, a taj procenat je verovatno i veći.

Kako je objašnjeno, državne firme u elektroenergetskom sektoru, EPS, Elektrodistribucija Srbije i Elektromreže Srbije zapošljavaju 3.500 radnika, ali dodatno izdržavaju još njih 13.500.

Prosečna zarada u EPS je i dalje predimenzionirana, prvenstveno usled prevelikih plata zaposlenih sa nižim kvalifikacijama. U 2020. godini je, prema zvaničnim podacima tog javnog preduzeća, iznosila 103.130 dinara.

Komentari

Vaš komentar