Forbes pregled nedelje: Simens srušio tender za nabavku tramvaja, šta stoji iza uzleta Pro Tenta…

Ekonomija 11. maj 202407:46 1 komentar
N1

Donosimo pregled najznačajnijih priča ove nedelje na sajtu Forbes Srbija:

1. SAZNAJEMO Simens “srušio“ tender za nabavku tramvaja

Proizvođač šinskih vozila, kragujevačka kompanija Simens Mobiliti Srbija “srušila“ je tender za nabavku 25 tramvaja u Beogradu, nezvanično saznaje Forbes Srbija iz izvora bliskih beogradskom saobraćajnom preduzeću GSP. Prema našim saznanjima njihove primedbe stoje iza odluke da tender bude suspendovan pre isteka roka za prijave, jer su tražili zaštitu prava kao potencijalni ponuđač.

Obaveštenje o podnetom zahtevu za zaštitu prava, odnosno o suspenziji postupka objavljeno je na Portalu javnih nabavki, ali se iz njega ne vidi ko se žalio.

S druge strane, izvori Forbes Srbija kažu da nije reč samo o pomenutoj kompaniji iz Kragujevca već o više potencijalnih ponuđača nezadovoljnih uslovima na tenderu zbog kojih javnost sumnja da je posao namenjen unapred planiranoj kompaniji, a mnogi kao pobednika već vide tursku Bozonkaju, o čemu je Forbes Srbija već pisao.

I dok nema više detalja o suspenziji postupka, imali smo uvid u žalbe i zahteve koji su do sada anonimno upućeni GSP Beograd kao naručiocu tramvaja.

Među zahtevima, jedino koje je potpisano je ono koje su uputili, sudeći prema imenima, predstavnici turske kompanije, a koji su tražili odobrenje za posetu radi inspekcije tramvajskih linija, a što je bio deo tenderskih uslova. Poseta im je bila odobrena i ugovorena za 24. april ove godine.

2. OTKRIVAMO EPS nikako da izabere prvog čoveka, ali zato deli nove ugovore bugarskom konsultantu angažovanom za izbor direktora

Izbor novog direktora EPS-a kasni već pet meseci, i prema saznanjima Forbes Srbija, u potpunom je zastoju. Međutim, to nije sprečilo ovo državno preduzeće da 7. maja, po drugi put, izabere konsultanta, koji je prošle godine angažovan u procesu izbora prvog čoveka.

Reč je o domaćoj firmi Tonchew Advisory Associates iz Beograda, čiji vlasnik i direktor je bugarski konsultant Edvard Tončev.

Prema podacima sa Portala javnih nabavki ovo preduzeće pobednik je dva otvorena postupka koje je EPS raspisao 12. aprila ove godine, a ugovor zaključio prvog radnog dana nakon prvomajskih i uskršnjih praznika.

Predmet nove nabavke je „procena liderskih potencijala rukovodilaca“, dok je zvaničan naziv druge „kreiranje i implementacija seta liderskih kompetenci uz mapiranje motivacionih faktora rukovodilaca“.

3. Postoji logičan razlog zašto su cene zakupa stanova visoke: Investicioni kupci zadovoljno trljaju ruke

Visoke oglašene cene stanova za izdavanje pokazuju da su investicioni kupci nekretnina u Beogradu dobro procenili u šta treba da ulože novac. Tražnja za zakupom je velika, a ponuda mala jer deo vlasnika stanova čeka dobru priliku da ih preproda dok oni koji su kupovali kvadrate da bi ih iznajmljivali sada mogu da diktiraju visoke zakupnine.

Iako sadašnje cene ne izgledaju logično, matematika je jasna kada se pogleda broj oglašenih stanova u nedavno završenim zgradama u odnosu na ukupan broj izgrađenih stambenih jedinica u svakoj od tih zgrada. Tržište zakupa luksuznih stanova u novogradnji trenutno drži prosečnu cenu od oko 20-25 evra po metru kvadratnom, uz odstupanje do 10%.

4. ISTRAŽUJEMO Šta stoji iza još jedne godine uzleta Pro Tenta: Ekonomsko čudo ili obrenovačko partijsko čedo

Početkom nedelje, Forbes Srbija pisao je o Jeleni Đ. koja je već više od 11 godina zaposlena u obrenovačkoj firmi Pro Tent kao administrativni radnik, ali zbog potreba posla zapravo radi u ograncima EPS-a i to TENT-u A, TENT-u B i termoelektrani Kolubara, pisalo je do skoro na njenom Linkdin profilu.

Da su radnici Pro Tenta ustvari radnici EPS-a koji formalno tamo nisu zaposleni, ali faktički u njemu rade, potvrđuju i dobro upućeni izvori Forbes Srbija navodeći da je najveći broj tih radnika zaista i potreban EPS-u. Razlog zbog čega se umesto direktnog njihovog zapošljavanja koristi ova „gimnastika“ je potreba da se EPS predstavi kao preduzeće koje radi na racionalizaciji broja zaposlenih, odnosno da se udovolji zahtevima MMF-a. Otuda EPS formalno ima oko 19.000 zaposlenih, a suštinski oko 7.000 radnika više, jer je toliko njih angažovano preko Pro Tenta.

Izvor Forbes Srbija navodi da je i prethodna ministarka Zorana Mihajlović, ali i prethodno rukovodstvo EPS-a, bila stanovišta da radnici Pro Tenta, zaista neophodni EPS-u, zapravo treba da se zaista i zaposle u ovom preduzeću, a ono da se ugasi. Tako bi se priznalo faktičko stanje, a pritom radnici Pro Tenta ne bi služili kao glasačka mašinerija obrenovačkog SNS-a, a što se, tvrdi ovaj izvor Forbes Srbija, sada dešava.

5. OTKRIVAMO Big bi da kupi novosadski tržni centar Promenada – čeka se odluka antimonopolske komisije

Dilema Novosađana od pre nekoliko godina – Promenada ili Big – mogla bi da izgubi smisao. Pre svega ukoliko bi kupci da biraju različite vlasnike. Kompanija CEE-BIG, sa amsterdamskom adresom, od decembra prošle godine merka firmu NEPI Real Estate Project One.

Vlasnik Big tržnih centara bi da kupi kompaniju koja upravlja Promenadom. Od potpisa ih deli odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije, koja je rešila da nastavi postupak po službenoj dužnosti, piše Forbes Srbija.

To je znak da im je potrebno dodatno vreme i detaljnije istraživanje, jer ocenjuju da bi preuzimanje moglo da promeni strukturu koncentrisanog tržišta upravljanja i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom u Novom Sadu. Napominju da bi spajanje moglo značajno da uveća stepen koncentrisanosti na ovom tržištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare