Forbes pregled nedelje: Šta o budućnosti javnih preduzeća govori pokazna vežba EPS-a, kako država dolazi do odobrenja za gradnju

Ekonomija 25. maj 202407:54 0 komentara
Forbs
Promo

Pogledajte pregled tekstova sa sajta Forbes Srbija koji su najviše odjeknuli u javnosti ove nedelje.

1. Zna li ministar Mali šta je građevinska dozvola i kako je odobrena rekonstrukcija Glavne železničke stanice

Ministar finansija Siniša Mali je nedavno sa kolegama ministrima Selakovićem, Popovićem i Irenom Vujović, ali i direktorom Koridora Srbije i čelnicima Beograda, obišao Savski trg i predstavio im šta će sve tu uskoro nići, ili se u najmanju ruku – rekonstruisati. Reč je o šest muzeja, mostu, tunelu, operskoj sali, pa i akvarijumu.

Tom prilikom se pohvalio i da je izdata građevinska dozvola za rekonstrukciju Glavne železničke stanice, koja će postati Istorijski muzej Srbije. Ali, da li je sve baš tako?

U tekstu Forebs Srbija vidite kako je investitor došao do odobrenja za rekonstrukciju ove čuvene građevine, da li je sve išlo glatko i čiji resor, u ime države, podnosi zazahteve za građevinske dozvole neophodne da bi zaživeo Expo 2027.

2. OTKRIVAMO Odobren početak radova na rekonstrukciji zgrade Fonda PIO u Nemanjinoj, posao dobio GAT Dejana Slijepčevića

Sekretarijat za urbanizam Beograda pre pet dana izdao je potvrdu o prijavi radova na rekonstrukciji najpoznatije zgrade Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja – filijale Beograd u Nemanjinoj 30 – što je poslednji korak pre nego što uđu majstori.

Posao je dobio konzorcijum, a jedna od firmi je GAT Dejana Slijepčevića koji je u žižu javnosti došao prilikom obilaska Komandno-operativnog centra BIA gde navodno nije smeo da bude prisutan, jer nije imao ovlašćenje.

Sekretarijat je Fodnu PIO izdao Rešenje o odobrenju izvođenja radova još krajem avgusta prošle godine. Sređuje se 7.300 kvadrata.

3. Ko prednjači u kršenju Zakona o javnim preduzećima: Donosimo listu 10 direktora sa najdužim v.d. stažom

Prema poslednjem istraživanju organizacije Transparentnost Srbija od 34 preduzeća koja se nalaze na spisku Ministarstva privrede i na koje se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, njih 17 nijedan jedini dan nije imalo direktora izabranog na konkursu. U 22 su direktori bili u v.d. stanju, a od tog broja za 18 njih je mandat od godinu dana kolika je maksimalna granica za vršioce dužnosti odavno istekao.

Forbes Srbija donosi spisak 10 direktora važnih javnih i državnih preduzeća sa najdužim v.d. statusom, koji bi, podsećanja radi, i po jednom i po drugom propisu, morao da traje najduže godinu dana.

Po oceni Transparentsnosti, to su „građani koji bespravno sede u kancelarijama direktora, a faktički upravljaju javnim resursima čija se vrednost meri milijardama evra“.

4. OTKRIVAMO Koliko koštaju započeti pripremni radovi za Ekspo 2027 kojima se pohvalio ministar Mali

Ministarstvo finansija dosad je ušlo u ukupno šest procedura za dobijanje odobrenja za gradnju i svi su pokrenuti u cilju izvođenja pripremnih radova.

Samo u jednom postupku zatraženi su lokacijski uslovi i građevinska dozvola, dok je za ostale radove Ministarstvo išlo u postupke pribavljanja privremenih građevinskih dozvola. Dosad su privremene građevinske dozvole izdate za pripremne radove na izgradnji četiri parkinga, delova dve saobraćajnice koje će prolaziti kroz prostor Ekspa, kao i za izgradnju gradilišnog platoa i kampa za tehničko osoblje.

Time je i zvanično dato zeleno svetlo za početak gradnje objekata koji će činiti izložbeni prostor, kao i za pripremu terena oko budućeg Nacionalnog stadiona.

U tekstu Forbes Srbija vidite koliko će koštati upravo započeti poslovi.

5. Nemanja Nenadić: Loši efekti novog propisa o državnim preduzećima već uočljivi, iako puna primena nije ni počela

O javnim preduzećima, konkursima za njihove direktore, smanjenoj transparentnosti i opasnostima koje bi tek mogle da isplivaju kada na jesen počne puna primena Zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije Forbes Srbija razgovarao je sa Nemanjom Nenadićem, programskim direktorom organizacije Transparentnost Srbija

EPS kao preduzeće koje je i pre usvajanja Zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije promenilo pravnu formu i iz javnog preduzeća prešlo u akcionarsko društvo, svojevrsna je pokazna vežba šta je ono što bi moglo da se dogodi, bez obzira na to šta piše u ovom propisu, kaže za Forbes Srbija Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!