Forbes raskrinkava najuspešnije srpske firme – sarađuju sa državom ili državnim preduzećima

Ekonomija 08. dec 202318:03 35 komentara

Novinarka Forbes Srbija Petrica Đaković, povodom teksta da 11 pripadnika srpske poslovne elite ima 140 preduzeća u vlasništvu, kaže da pre desetak godina dobar deo tih firmi nije ni postojao, ili ako su postojali imali su dosta skromniji biznis. Dodaje da su te firme uglavnom rast ostvarile u poslednjih 10 godina, ali da ima i onih koji su to učinili u poslednjih pet godina.

„Dobar deo 10 najuspešnijih kompanija i njihovog rejtinga počiva na tome što sarađuju sa državom ili sa državnim preduzećima. Dobijaju obično poslove, bilo da je to izgradnja nekih infrastrukturnih projekata, preko poslova sa državnim preduzećima kao EPS, ili izgradnja vrtića, bolnica, škola ili stadiona“, navodi Đaković.

Povezane vesti

Dodaje da su analizirali ono što je dostupno u finansijskim izveštajima, koje objavljuje Agencija za privredne registre, i da su došli do podataka da njihova stalna i obrtna imovinja vredi skoro dve milijarde evra, a da su u poslednje tri godine kumulativno prihadovali ukupno tri milijarde evra.

„Ali, dosta su veliki i njihovi dugovi, kada se pogleda i njihov profit ne može se reći da oni posluju turbo uspešno, ali u svakom slučaju, reč je o velikim brojevima i kada su u pitanju prihodi i vrednost njihove imovine. Nisu šampioni biznisa, to se vidi iz toga kolika je njihova profitna marža, ona je znatno niža nego marža koja je odlika nekog zdravog biznisa, a to je 10 odsto. Imaju 6,8 odsto, što znači da ne posluju na nivou nekih dosta uspešnih kompanija ili marži nekih multinacionalnih kompanija“, ukazuje Petrica Đaković.

Dodaje da razlozi zašto se to dešava mogu biti različiti, ali da ne žele da spekulišu o njima.

Na pitanje da li je bilo reagovanja na tekst Forbesa „Oni su nova srpska poslovna elita: Imaju najmanje 140 firmi i obrću milijarde“, ona kaže da ima i pozitivnih i negativnih, ali je činjenica da nisu dobili nikakav demanti.

Forbes donosi i priču o tome kako izgleda konsolidacija bankarskog tržišta u Srbiji.

„I ove godine je bilo živo na tom tržištu kada je u pitanju promena vlasništva, a kako tvrde izvori Forbesa, to će se nastaviti i u 2024“, navodi Đaković.

Što se tiče ukrupnjavanja na bankarskom tržištu, ona navodi da sama ta činjenica ne znači da će doći do poremećaja konkurencije na tom bankarskom tržištu.

„Bilo je mnogo više banaka nego što ovom tržištu pripada na ovom malom tržištu“, ocenjuje ona.

A na konstataciju da opada kreditna aktivnost, Đaković kaže da je to logično, „jer imamo krizu, visoka stopa inflacije je izazvala pooštravanje monetarne politike i samim tim podizanje kamatnih stopa poslovnih banaka, što se odrazilo na opreznije uzimanje kredita“.

Forbes je imao i tekst o polumilionerima, a Đaković kaže da se na više od 897 računa čuva više od 500.000 evra, dok je Centralna banka Crne Gore prepoznala da ima nekoliko državljana Srbije koji na tamo čuvaju više od milion evra.

Na Forbesu možete pročitati i tekst o jednoj IT kompaniji koja je podelila emotivnu objavu o otkazima, jer im je najveći klijent otkazao saradnju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare