Fortenova: Nema više prepreka za prenos Merkatora na Fortenova grupu

Biznis 12. mar 202116:573 komentara
Izvor: N1

Nema više prepreka za prenos Merkatora na Fortenova grupu, saopšteno je danas iz ove grupacije nakon održane skupštine vlasnika depozitarnih potvrda ove kompanije.

„Deoničari su na današnjoj Skupštini vlasnika depozitarnih potvrda izdatih od strane Fortenova Group STAK Stichting održanoj u Holandiji, izglasali sve predložene odluke, između ostalih i one koje se odnose na konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe vezano za prenos deonica Poslovnog sistema Merkator s Agrokora na Fortenova grupu. Tako je Fortenova grupa dobila odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 miliona evra, koje će se koristiti za kreditiranje Merkatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinansiranja Merkatorovog duga prema bankama“, saopšteno je iz ove kompanije.

Istovremeno, deoničari su izglasali odluku o zameni deonica koje Sberbanka ima u Merkatoru za udeo u Fortenova grupi.

Time se, kako je saopšteno, na Fortenova grupu prenosi 18,53 odsto deonica Merkatora koje su u vlasništvu Sberbanke. Istovremeno, tom zamenom udeo Sberbanke u vlasništvu Fortenova grupe raste na 44 posto.

„Budući da je 5. marta 2021. godine Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila nameru sticanja kontrole Fortenova grupe nad društvom Poslovni sistem Merkator Ljubljana na tržištu Srbije, ostvarene su sve preostale ključne pretpostavke za prenos deonica poslovnog sistema Merkator na Fortenova grupu“, ističe se u saopštenju.

Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe najavio je sledeće korake.

„Posao koji je sada pred nama odnosi se na sklapanje aranžmana i ugovora kojima ćemo odluke Skupštine sprovesti u delo. U prethodnom periodu detaljno smo pripremili korake koji sada idu u operacionalizaciju, a kojima ćemo sprovesti konsolidaciju na nekoliko nivoa u kompaniji – u vlasništvu u okviru grupe, u kreditiranju grupe i na kraju, u maloprodaji u celom regionu. Time ćemo konačno početi da koristitimo sve sinergijske prednosti i ojačati naše pozicije u maloprodaji na svim tržištima. Prenos Merkatora ujedno znači i zaključenje svih preostalih obveza iz nagodbe poverenika, čime će, nakon tačno četiri godine postupak vanredne uprave u Agrokoru biti uspešno okončan“, rekao je Peruško.

Podsetimo, 30 godina nakon što je registrovan, hrvatski koncert Agrokor, u okviru koga je i u Srbiji poslovalo više kompanija uključujući „Frikom“ i  „Dijamant“ Zrenjanin,  1. aprila 2019. godine nestao je sa tržišta kao aktivno preduzeće, a zamenila ga je Fortenova grupa nastala sprovođenjem nagodbe poverilaca Agrokora.

Komentari

Vaš komentar