Frikom dobija novog vlasnika – Nomad Foods

Biznis 29. mar 202116:115 komentara
Izvor: Dragan Mujan/Nova.rs

Kompanija Nomad Foods Limited postaje novi vlasnik "Frikoma" u Srbiji, ali i kompanija "Ledo plus" iz Hrvatske i "Ledo Čitluk" iz Bosne i Hercegovine. Ova tri prozvođača smrznute hrane do sada su poslovala u okviru grupe "Fortanova" - naslednice hrvatskog koncerna "Agrokor" i prodaju su, zajedno sa još nekoliko manjih povezanih društava, za ukupno 615 miliona evra. Kupoprodajni ugovor je potpisan, a zaključenje je, kako je saopštila Fortenova grupa, planirano za treće tromsečje 2021. godine.

Fortenova grupa i Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane. Vrednost transakcije iznosi 615 miliona evra, na bazi bez gotovine i bez dugova, navodi se u saopštenju Fortenova grupe i dodaje da će Nomad Foods postati vlasnik Poslovne grupe zamrznute hrane po zaključenju koje se planira za treće tromesečje ove godine.

Kako se ističe, Poslovna grupa zamrznute hrane najveći je proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje.

„Ovo je transformacijska transakcija za Fortenova grupu, a sva sredstva će se iskoristiti za smanjenje zaduženosti grupe i stvaranje finansijski jake Fortenova grupe koja je, nakon mnogo godina, sposobna da punom snagom ulaže u sve svoje delatnosti“, rekao je Džejms Pirson, glavni finansijski direktor Fortenova grupe.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe je ukazao da će grupacija zaključenjem ove transakcije ispuniti ključni preduslov za optimizaciju kapitalne strukture.

„To će nam omogućiti da investiramo u naše biznise i podstičemo njihov budući rast“, naveo je Peruško.

Završetak transakcije zavisi od regulatornih odobrenje na merodavnim tržištima i odobrenja deoničara Fortenova grupe.

Ko je Nomad Foods

Kompanija Nomad Foods Limited od januara je bila u ekskluzivnim pregovorima s Fortenova grupom o sticanju poslovnog područja zamrznute hrane koje uključuje Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom.

Kompanija je vodeći evropski proizvođač smrznute hrane koji ima poznate brendove koji uključuju Iglo, Birds Ey, Findus… Sedište je u Britaniji, a akcije su listirane na Njujorškoj berzi.

Na svojoj internet stranici budući vlasnik Frikoma i drugih proizvođača predstavlja se kao najveća evropska kompanija upravo u području smrznute hrane, s prihodima oko 2,3 milijarde dolara.

Pet najvećih tržišta ove kompanije u Evropi su, uz Veliku Britaniju i – Italija, Nemačka, Švedska i Francuska.

Prema sopstvenim računicama, na zapadnoevropskom tržištu slane smrznute hrane Nomad Foods ima oko 14 odsto udela, što je dvostruko više od najbližeg konkurenta.

Podsetimo, hrvatski Agrokor je Frikom u Srbiji kupio 2003. godine, plativši oko 11 miliona evra za vlasnički paket od 55 odsto kapitala. Posle toga postao je vlasnik brojnih srpskih kompanija među kojima je i „Dijamant“ iz Zrenjanina.

Agrokor je pod prinudnu upravu dospeo posle finansijskog kraha zbog ogromnog dugovanja, najviše ruskoj Sberbanci.

Poverioci su, potom, napravili novu kompaniju pod imenom Fortenova grupa.

Komentari

Vaš komentar