Frilenseri idu u radikalizaciju, kažu – nadležni ne žele da „polemišu“ s njima

Ekonomija 12. jan 202119:45 > 19:46 180 komentara

I dalje traje "borba" frilensera sa državom. Odgovor na pitanje ko je kriv zbog nagomilanog poreza - zavisi od toga koju stranu pitate. Frilenseri kažu da bi porez platili da su na vreme o njemu bili obavešteni, a država sa druge strane kaže da sa onima koji zarađuju na internetu nema o čemu da razgovara dok se porez ne plati. Iako je ministar finansija pozvan na pregovore, iz Vlade nema odgovora, stoga frilenseri najavljuju radikalizaciju svojih akcija i novi protest...

Tek nekoliko dana pred 31. decembar, na adresu više od dve hiljade frilensera i radnika na internetu stigla je „novogodišnja čestitka“ od Poreske uprave. Rešenja za porez od 2015. godine i zahtev da se porez na zarade plati retroaktivno poslednjih pet godina.

Uz tvrdnje da je na delu „organizovana državna pljačka“ – Udruženje radnika na interenetu protestovalo je ispred Vlade, pozivali su ministra Sinišu Malog na pregovore. Ali, država – za sada – ne povlači ni jedan potez.

„Šest miliona dinara. I taj porez je za mene apsolutno, apsolutno neplativ. Rečeno mi je da se porez plaća kada se pređe šestostruki iznos prosečne godišnje zarade Republike Srbije i ništa sem toga, 2016. godine sam se javio pošto sam prešao taj iznos, ni tada nisu bili sigurni da li treba da platim porez, ali ja sam insistirao. I to rešenje imam, meni je jedino tako i tada naplaćen porez“, kaže Vladimir Ilić, frilenser iz industrije igrica.

Povezane vesti

„Traže da se plate penziono, socijalno, plus kamata na to neplaćanje poreza, a pri tome si fizičko lice i ne možeš da uživaš penziju jednog dana i meni nije jasno gde idu te pare, a pri tome, smeta mi to potenciranje da sa nama ne želi niko da ‘polemiše’, pogotovo političari“, rekla je Katarina Stanojević, frilenser i profesorka engleskog.

Nezadovoljni, kažu, spremni su da ponovo, 16. januara, izađu na ulice, ali dodaju i da su spremni da svoje akcije radikalizuju ako država ne pristane na razgovore.

Iz Ministarstva finansija ranije su naveli da će se problemima frilens zajednice – baviti nakon praznika. Na pitanje N1 da li su spremni za pregovore – iz kabineta ministra Malog nema odgovora. Da će država ponuditi potencijalna rešenja, odnosno preuzeti deo krivice – obećao je i predsednik Srbije.

„Svačija je obaveza da plati porez, a oni nisu bili apsolutni sigurni da moraju da ga plate. Onda treba da se napravi neki kompromis. Nastojaće se da radnici plate porez, ali će država da preuzme deo krivice na sebe“, kazao je Vučić 31. decembra 2020.

Porez mora da se plati – saglasni su i ekonomski analitičari, ali dodaju da je bi oko dinamike otplate poreza moglo da se pregovara. Matija Agatonović iz Nove ekonomije za N1 ocenjuje da su zahtevi frilensera ostali nepromenjeni.

„Jedna strana u ovim pregovorima koji se zapravo ne odvijaju ima svu moć, tako da je ovo pre neka vrsta MAT pozicije. U suštini, frilenseri su se relativno brzo organizovali i njihova dva zahteva – koja su i dalje suštinski nepromenjena – jeste da se sve te procedure pod jedan obustave, a pod dva – dok se ne pokrenu pregovori kako bi se došlo do kompromisnog rešenja“, ocenjuje Agatonović.

Iz Udruženja radnika na internetu poručuju da su Vladi dali rok do srede da pristane na pregovore. Uz poruku da „frilenseri nisu kriminalci“, najavljuju da će ako ne za sto sa ministrom finansija, ispred Skupštine i to već za vikend.