Frilenseri: Pozivi od Poreske uprave i dalje stižu, tražimo objašnjenje

Biznis 25. jan 202112:01 > 17:23 65 komentara
Foto: Filip Kraincanic/Nova.rs

Na današnjem sastanku u centrali Poreske uprave tražili smo objašnjenje šta se dešava sa pojedinim poreskim upravama koje nisu stale sa slanjem poziva i rešenja frilenserima, iako nam je rečeno da će to da se obustavi dok traju pregovori, kaže za portal N1 Katarina Pavlović, pravnica Udruženja radnika na internetu. Ona, zajedno sa još nekoliko predstavnika Udruženja, učestvuje u pregovorima sa državom o rešavanju problema oporezivanja ljudi koji na ovaj način ostvaruju prihode iz inostranstva.

Pregovori frilensera sa predstavnicima države, o rešavanju problema naplate poreza i doprinosa za ovu kategoriju radnika još traju. Ove nedelje Udruženje radnika na internetu ima nekoliko sastanaka u Poreskoj upravi, a krajem nedelje trebalo bi da, ponovo, za sto sednu zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom PURS Draganom Marković.

Na današnjem sastanku, koji je trajao oko dva i po sata, osim o problemima u sprovođenju „primirja“ dok traju pregovori, razgovaralo se i o konkretnim slučajevima frilensera.

„Prošli smo kroz konkretne slučajeve i naveli zašto ti porezi i doprinosi nisu naplativi“, navodi ona.

Udruženje radnika na internetu traži od Poreske uprave da se o ovom privremenom prekidu sa slanjem poziva, zapisnika, rešenja… – javno izjasni na svom sajtu. Jer, informaciju da će doći do privremene obustave ovih postupaka frilenseri nisu dobili na prošlonedeljnom sastanku u Vladi Srbije, već tek posle njega. Kasnije su poreske uprave na lokalu dobile obaveštenja da se pokrenuti postupci kontrole frilensera obustavljaju „do daljeg“.

Frilenseri od oktobra 2020, kada su se pobunili zbog visokih nameta koje im je Poreska uprava rešenjima odredila i koji sa kamatama, kako kažu, dostižu i 80 odsto onoga što su zaradili tokom pet godina, ističu da žele da plaćaju porez, ali „fer i pravedan“ i po zakonu koji prepoznaje ovaj način rada.

Tokom protesta održanog 16. januara Udruženju radnika na internetu stigao je poziv za pregovore iz kabineta premijerke Ane Brnabić, koji su ubrzo potom i usledili.

Ministar finansija, Siniša Mali u četvrtak je rekao da razgovori države i frilensera protiču u „dobrom duhu“ i da se nada da će se doći do konkretnog dogovora.

Komentari (65)

Vidi sve komentare