Frilenseri traže nove pregovore, Brnabić im nudi razgovor i – šolju čaja

Ekonomija 08. apr 202120:02 > 20:04 76 komentara

Nakon noći ispred Narodne skupštine, radnici koji rade preko interneta dan su proveli na beogradskim ulicama. Nezadovoljni su predlogom vlade za oporezivanje njihovih zarada. Kažu da obaveze hoće da plaćaju, ali nakon što budu priznata njihova prava. Traže nove pregovore sa vladom. Predsednica vlade poručuje da je uvek spremna za razgovor.

Noć provedena pod šatorom ispred Doma Narodne skupštine. Jutro uz pripreme za protest i iznenadna poseta. Predsednica vlade ih je pozdravila i ponudila šolju čaja. To za njih nije bilo dovoljno. Umesto toga traže nove pregovore sa vladom i povlačenje postojećeg predloga iz procedure.

„Mi smo obični ljudi, mladi ljudi koji ne zarađuju abnormalne sume novca, koji žele da ostanu ovde, žele da plate porez ali, opet ponavljam, žele da im budu data prava kao i drugim…frizerima, preduzetnicima i tako dalje“, rekla je jedna od IT radnica koja je učestvovala u protestu.

Povezane vesti

„Ovo nije porez, ovo nisu neke dažbine, ovo je reket. Mi ništa zauzvrat ne dobijamo od ovog novca koji bi mi platili“, dodaje drugi anketirani frilenser.

„Ja sam roditelj jednog od vas i pitam se gde je moja generacija preparirana i lakirana, gde je danas da stane ispred svoje dece“, istakao je Aleksandar Panić iz udruženja „Odbranimo reke Stare Planine“.

Vlada je predložila nižu cenu starog duga i neoporezivanje iznosa do minimalne zarade koja iznosi 32.000 dinara. Oni koji zarađuju oko 500 evra ne bi trebalo da imaju zaostali dug na ime poreza i doprinosa. Oni koji su prihodovali više, mogu poreze i doprinose da namire u narednih 10 godina, na 120 rata.

Međutim, glavni problem za radnike na internetu može stići u oktobru, kada bi poresko opterećenje moglo da bude znatno skuplje.

„Moraju da razumeju da su napravili najveću grešku u svojoj političkoj karijeri. Dakle izveli su ljude na ulice koji možda nikad ne bi izašli. Porez na pljačkane i našu budućnost nećemo im dati i borićemo se za nju. I da vas čujem narode, za našu budućnost bre“, poručio je tokom protesta Miran Pogačar iz Udruženja radnika na internetu.

Predsednica vlade poručuje da je uvek spremna za razgovore. Kaže da njen ljudski gest prilaska građanima koji protestuju ne bi trebalo da bude zloupotrebljen.

„Oni imaju rezultate protesta zato što sam se ja uplašila i pozvala nekog na razgovor. Poziv na razgovor nije strah nego upravo suprotno, mislim da je to pokazatelj odgovornog ponašanja“, napomenula je Ana Brnabić.

Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije su predlog vlade delimično prihvatila ali Udruženje radnika na internetu ostaje istrajno u protestu. Udružiće se i sa ekološkim aktivistima.

„U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji. Ključna reč od sada pa nadalje je pobuna“, naglasio je Aleksandar Jovanović iz udruženja „Odbranimo reke Stare Planine“.

Nova pobuna, odnosno zajednički protest, zakazan je za subotu 10. april u 13 časova. Do tada će deo njih dane i noći provoditi ispred Skupštine – pod šatorima. Uz šolju čaja ili bez nje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare