Frilenseri za hitne pregovore: Vučićeva izjava ne znači ništa dok nije na papiru

Biznis 19. mar 202115:12 > 17:34136 komentara

Zahtevam od Vlade, Ministarstva finansija i Poreske uprave Srbije da se pod hitno ponovo sedne za pregovarački sto i na najbrži mogući način reši problem oporezivanja frilensera, poručio je Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu posle predaje pisma ambasadi Severne Makedonije kojim se traži zvaničan odgovor o tome kako se u toj zemlji oporezuje zarada digitalnih radnika. Komentarišući sinoćnu izjavu Aleksandra Vučića da porez treba da plaćaju od trenutka kada su saznali za njega, Pogačar kaže da to ne znači ništa konkretno dok god nije na papiru i ne prođe zakonsku proceduru.

„Ako nemamo znanja da ga napišemo, izvolite – prepišite“.

Ovim rečima je Miran Pogačar obrazložio odluku Udruženja radnika na internetu da od susednih zemalja zatraže zvanične informacije na koji način su zakonski uredile oporezovanje frilensera – kolike su konkretno stope oporezivanja, druge obaveze, ali i prava frilensera.

Danas je ovaj zahtev upućen ambasadi Severne Makedonije, gde je stopa oporezivanja radnika na internetu – 10 odsto.Doprinosi su, ističe – dobrovoljni.

„Jako bitna informacija je da Severna Makedonija nije potraživala nikakve poreze u nazad, kao što je ovde slučaj da nam se traži da platimo poreze i doprinose za prethodnih pet godina“, istakao je Pogačar.

Oporezivanje frilensera trebalo bi da bude uređeno zakonom o fleksibilnim oblicima rada, za čiju izradu Ministarstvo rada planira osnivanje radne grupe u koju je već pozvano Udruženje radnika na internetu.

Pogačar je podsetio na izjavu predsednika Srbije.

„Vučić je rekao da smatra da ne treba ništa od ovih potraživanja da se plaća unazad i da treba da se odredi kako da se to plaća unapred. Takođe je rekao da porez treba da se plaća od trenutka kada smo saznali za njega“, naveo je Pogačar. 

A to je, kako je istakao predsednik Udruženja radnika na internetu – 14. oktobar prošle godine.

„I od tada je prošlo već šest meseci. Čak i kada bismo od tada počeli da plaćamo porez, prošlo je već vremena, dugovi su sve veći. Ta Vučićeva izjava ništa ne znači konkretno dok god to nemamo na papiru, dok god ne prođe zakonsku proceduru i ne usvoji se u skupštini. Do tada ne stajemo“, poručio je Miran Pogačar.

Komentari

Vaš komentar