G7 pokreće investicionu inicijativu da smanji uticaj Kine

Ekonomija 26. jun 202218:58 38 komentara
Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Grupa sedam vodećih svetskih privreda (G7) zvanično je na svom godišnjem samitu pokrenula globalno infrastrukturno i investiciono partnerstvo čiji je cilj da se smanji kineski uticaj u svetu u razvoju.

Program G7 odgovor je na kinesku takozvanu Inicijativu Pojas i put, koja po mišljenju zapadnih zvaničnika stavlja u dužničku zamku zemlje sa investicijama koje više koriste Kini nego zemljama gde se ulažu.

POVEZANE VESTI

Bela kuća je navela da ta inicijativa pokušava da usmeri 200 milijardi dolara američkih sredstava tokom narednih pet godina, sa sličnim iznosima od saveznika G7 da podstakne razvoj infrastrukture u zemljama sa nižim i srednjim prihodima.

Kako je navedeno, najveći deo finansiranja će doći iz privatnog sektora, suverenog bogatstva i globalnih razvojnih fondova, a ne direktno od novca poreskih obveznika.

SAD navode da inicijativa koju podržava G7 promoviše odgovorne investicije čiji je cilj da budu korisne zajednicima gde su plasirane.

Među prvim inicijativama je investicija od dve milijarde dolara u solarnu farmu u Angoli u jugozapadnoj Africi, 320 miliona dolara za izgradnju bolnice u Obali Slonovače u zapadnoj Africi i 40 miliona dolara za promovisanje regionalne energetske trgovine u jugoistočnoj Aziji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da G7 nudi „održivu kvalitetnu infranstrukturu“ i da će „blisko slušati zemlje“ u kojima se ona razvija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare