G7 poziva zemlje proizvođače nafte i gasa da povećaju isporuke

Ekonomija 10. mar 202220:18 3 komentara
Nafta, cene nafte
PAUL RATJE / AFP

Industrijski najrazvijenije zemlje sveta u Grupi 7 pozvale su zemlje proizvođače nafte i gasa da povećaju isporuke da bi se suprotstavile porastu cena energenata i rizicima od nestašica zbog invazije Ukrajine.

Pročitajte još:

Ruska invazija Ukrajine ima snažne posledice na medjunarodno tržište energenata, posebno izazivajući veliki rast cena nafte, gasa i uglja, navodi se u zajedničkoj deklaraciji ministara energetike zemalja G7 izdatoj posle vanrednog virtuelnog sastanka o Ukrajini.

„Sa zabrinutošću konstatujemo teret koji to predstavlja za domaćinstva, posebno ona sa niskim primanjima kao i za firme i industriju posebno u evropskim zemljama“, naveli su ministri SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Japana i Kanade.

Oni su naveli i da će se porast cena još teže osetiti u zemljama u razvoju koje su neto uvoznici goriva i čiji finansijski resursi su istrošeni.

Svetsko tržište je uznemireno od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara i cene gasa i nafte čiji je Rusija veliki snabdevač naglo skaču.

Ministri su se dogovorili da preduzmu konkretne mere ako bude potrebno, posebno u saradnji sa Indonezijom koja je aktuelni predsedavajući G20, navodi se u saopštenju. Ovogodišnji presedavajući G7 je Nemačka.

„Potrebno je predvideti efikasne mere da bi se zaustavio rast cene gasa“, naveli su oni.

„Pozivamo zemlje proizvodjače nafte i gasa da deluju odgovorno i ispitaju svoj kapacitet povećanja isporuka na medjunarodno tržištae, posebno kada proizvodnja nije dostigla pun kapacitet“, zatražili su ministri G7.

Oni su ukazali da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) u tome ima ;ključnu ulogu, mada ona za sada odbija da poveća proizvodnju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare