Galetin: Mislim da poljoprivrednici intimno nisu zadovoljni dogovorom

Ekonomija 17. avg 202210:02 > 12:50 17 komentara
žarko galetin n1
N1

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin izjavio je u Novom danu TV N1 kako misli da poljoprivrednici intimno nisu zadovoljni dogovorom sa Vladom da cena suncokreta iznosi 73 dinara po kilogramu. Galetin, naime, smatra da je propuštena prilika da se izdejstvuju sistemska rešenja koja će srpskim poljoprivrednicima pomoći na duži rok.

Galetin je ocenio da je tema suncokreta „pomalo promašena tema“, iako, kako je rekao, razume frustraciju poljoprivrednika budući da je cena te uljarice opala gotovo duplo u odnosu na terminsku cenu.

POVEZANE VESTI:

„Poljoprivrednici nisu uspeli da iskoriste momentum da od Ministarstva, države, izdejstvuju neka sistemska rešenja koja će im na duži rok dati neki efekat, kao subvencije za dizel“, kazao je gost Novog dana.

Kada se preračunaju olakšice koje su poljopriverednici dobili za gorivo, to je tek 1.000 dinara po hektaru, ukazao je on.

„Mislim da su suštinske stvari skrajnute“, ocenio je Galetin i podsetio da više niko ni ne pominje inicijalni zahtev za podizanje subvencija po hektaru.

Podsetimo, prema finalnom dogovoru sa poljoprivrednicima, koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare