Gas ipak neće biti skuplji za 9 odsto, već za onoliko koliko je tražio MMF

Biznis 28. mar 202312:12 96 komentara
Shutterstock

Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam posto, a gas za deset odsto, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, ispravljajući tako svoje prethodno saopštenje objavljeno pola sata ranije gde je bilo navedeno da je poskupljenje gasa niže i da iznosi devet odsto. Ova uvećanja cena su u minimalnom procentu koji je zahtevao MMF.

Pročitajte još:

Radio televizija Srbije objavila je oko 10 časova informaciju da će od 1. maja struja za domaćinstva biti skuplja osam odsto, a gas za devet odsto, koju je preneo i portal N1. Sat vremena kasnije oglasilo se i Ministarstvo rudarstva i energetike potvrđujući svojim saopštenjem navode o tom poskupljenju navodeći, između ostalog, da su se „uprkos pritiscima izborili za najnižu moguću korekciju cena struje (8 odsto) i gasa (9 odsto), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom“. Nakon pola sata, usledilo je novo saopštenje istog ministarstva sa ispravljenim procentom poskupljenja gasa – umesto devet odsto, cena gasa uvećaće se za 10 odsto, što predstavlja miminum koji je tražio MMF.

Koliki minimum poskupljenja je tražio MMF

MMF je, kao što je portal N1 već pisao, od Srbije tražio da cene struje i gasa, mimo već uračunatog poskupljenja od 1. januara, podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra sledeće godine, kao i 1. maja 2024. Uvećanje cene gasa, prema dokumentu koji je objavio MMF, u svakom koraku treba da bude „bar“ 10 odsto, a struje – takođe po istoj dinamici u svakom navedenom koraku – za po osam procenata, minimum.

Cena struje i dalje „među najnižima u Evropi“

Ministarstvo rudarstva i energetike navelo je u saopštenju da će cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Republici Srbiji „ostati među najnižim u Evropi“.

„Trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža je u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja. Zato Vlada Republike Srbije ulaže dodatna sredstva kako bi srpski energetski sistem funkcionisao nesmetano, što je i bio slučaj tokom zimske sezone. Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8 odsto) i gasa (10 odsto), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom“, navelo je ministarstvo.

Kako se navodi, prosečan račun za električnu energiju biće uvećan za oko 250 dinara.

„Cene električne energije i gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će ostati i dalje među najnižima u Evropi, pre svega zbog dotacija države, jer želimo da obezbedimo nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana. Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade. Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene čak četiri milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća građane da se odgovorno ponašaju prema električnoj i toplotnoj energiji i zahvaljuje se na 10 odsto uštede električne energije u periodu oktobar – januar 2022/23.

Komentari (96)

Vidi sve komentare