Gašenje tekućeg računa kao odgovor na skupe naknade

Biznis 04. avg 202220:4744 komentara

Nisu sve banke poskupele svoje usluge, oko polovine jeste, ne znamo da li će i ostale slediti taj primer. Ali, u donošenju te usluge treba da uzmu u obzir trenutnu ekonomsku situaciju u kojoj je veliki pritisak na sve potrošače, kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

On dodaje da teret krize treba da bude ravnomerno raspoređen, a ne da građani snose najveći deo tog tereta.

Pročitaj još:

Na objašnjenje banaka da nova IT rešenja koštaju i da su samo u početku u promotivne svrhe bila besplatna, Nikolić kaže da je osnovna svrha banaka da pozajmljuju novac i da ga građani vraćaju sa kamatom.

On podseća da IT rešenja postoje već tri, četiri godine i da su od tada svuda već poskupela.

„Smatram da bankama taj trošak nije presudan u odluci da povećaju cene usluga. Banke nadoknađuju manje prihode u drugim segmentima ovim poskupljenjem“, navodi gost Infobiza.

Nikolić kaže i da je, na primer, plaćanje na rate karticama kod nekih banaka prestalo da bude besplatno, pa se po rati ta usluga naplaćuje i 50 dinara.

„To znači ako vam 6.000 dinara dele na šest rata vi ćete platiti još 300 dinara i to ne ide trgovcu nego banci“, objašnjava sagovornik N1.

Nikolić takođe skreće pažnju da poskupljenje usluga može naterati neke građane da ugase tekuće račune, jer zakoni u Srbiji omogućavaju da se plata primi i u koverti, bez bankovnog računa.

„Na taj način penzije prima 400.000 penzionera, ali ako bi građani zatvarali tekuće račune, to bi značilo više keša u opticaju i više sive ekonomije“, navodi Zoran Nikolić i zaključuje da su u situaciji poput ove potrošači uglavnom nemoćni, jer nije lako tek tako ugasiti račun u banci – većina ima kredite, koristi čekove, kartice…

Komentari

Vaš komentar