Gasni (i politički) aranžman: Tačna cena gasa se ne zna, a kako će reagovati EU?

Ekonomija 29. maj 202219:06 110 komentara

Srbija je dobila izuzetno povoljnu cenu gasa u naredne tri godine, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle dugo čekanog telefonskog razgovora sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom. To znači da će Srbija iznos za gas nastaviti da plaća po ceni koja će se formirati na osnovu cena nafte. Energetski stručnjaci kažu da je to trenutno 310 dolara za hiljadu kubnih metara, a da bi tokom sledeće zime cena mogla da bude između 400 i 420 dolara. Ipak, pojedini analitičari skreću pažnju da pored ekonomske postoji i skrivena politička cena gasa, koja Srbiju može skupo da košta.

Izuzetno dobar razgovor i dobra cena za gas. Tim rečima je predsednik Srbije opisao telefonski poziv ruskom kolegi, koji se saglasio sa dva osnovna elementa budućeg ugovora o gasu: Ugovor će biti na tri godine i za obračun će se koristiti naftna formula, koja je važila i do sada za Srbiju.

„Ako smem to da kažem i ako realizujemo sve što smo se dogovorili sa predsednikom Putinom, mi ćemo imati po pitanju snabdevanja gasom sigurnu zimu, a u zavisnosti od dodatnih razgovora sa Gaspromom, moći ćemo tačno da vam kažemo koliko će nas prosečno kubni metar koštati. Ali, u svakom slučaju kada izračunate, ta cena je u ovom trenutku tri puta manja, a zimi će biti i deset puta manje nego što će da plaćaju svi ostali u Evropi“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Takvi uslovi, međutim, odnosiće se na količinu od 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Srbiji treba još 800 miliona kubika i o tome će se tek pregovarati sa Gaspromom. Energetski stručnjak Miloš Zdravković objašnjava da naftna formula u obračunavanju cene gasa štiti od berzanskog skoka cena i od spekulacija.

„Formula 70 posto TTF (berzanska), 30 posto prema ceni nafte je bila bolja nekada. U ovom periodu, posebno od prošle godine od kada je nastupila kriza energenata pokazalo se da je naftna formula bolja. Tako da je za našu državu u ovom trenutku bolje da cena gasa zavisi od cene nafte“, kaže Zdravković.

Povoljni uslovi za snabdevanje gasom samo su jedna strana medalje, upozorava Miodrag Kapor. Po mišljenju tog stručnjaka za energetiku, Rusija koristi gas kao sredstvo političke prinude.

„To svakako ne ide besplatno. Iz mnogo razloga. Naši saveznici u EU neće gledati blagonaklono na ovo jer su oni svesno žrtvovali cene svojih energenata zbog agresije kremaljske administracije na Ukrajinu. Tako da znate kako, ako oni na nas budu gledali kao na nekoga ko profitira iz ove agresije, dok svi ostali pate, to neće proći bez posledica i političkih i ekonomskih. Iako se i vlast i veći deo opozicije u Srbiji trude da to prikažu drugačije“, navodi Kapor.

Kako će Evropa reagovati na rusko-srpski gasni aranžman, možda ćemo videti već u ponedeljak, kada na Andrićev venac stiže Viola fon Kramon, političarka iz redova nemačkih zelenih koja važi za jednog od najoštrijih Vučićevih kritičara u Evropskom parlementu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare