Gasprom najavljuje „zavrtanje slavina“ preko Ukrajine, da li to utiče na Srbiju?

Biznis 26. nov 202219:2816 komentara

"Gasprom" najavljuje da će 28. novembra zavrnuti slavine preko Ukrajine, ako ta zemlja ne pusti sve količine namenjene Moldaviji. Dotok ruskog gasa u centralnu i zapadnu Evropu sve je manji: gasovodi "Severni tok 1 i 2" su van funkcije. Snabdevanje dodatno može da ugrozi najava Brisela da će ograničiti cenu gasa. Da li će sve to uticati i na Srbiju?

Kuda ide, a kuda možda više neće ići gas iz Rusije? Severni tok 1 i 2 su van funkcije, a sada Gasprom preti zatvaranjem toka preko Ukrajine. Problem je, kaže Jelica Putniković iz Energije balkana, Moldavija.

„Radi se o tome da su oni poručivali veće količine nego što su prelazile ukrajinsko – moldavsku granicu. Verovatno se radi o tome da je Moldavija preprodavala Ukrajini gas koji je ona od Gasproma kupovala i sada je Gasprom zapretio da neće dozvoliti takvu jednu transakciju“, kaže Putniković.

Iako je snabdevanje Evrope već ugroženo, može biti i obustavljeno. Iz Brisela je najavljena mogućnost ograničavanja cene gasa, ili nabavka iz drugog izvora.

Pročitajte još

„Ono što su iz Kremlja najavili, ako Evropska unija odluči da im ograniči najvišu prodajnu cenu gasa ili nafte, oni tim zemljama, koje će smatarati neprijateljskim, neće dostavljati ni naftu ni gas“, kaže Putniković.

Dok se ovakve poruke razmenjuju, „balkanskim tokom“ gas redovno stiže do Srbije. Barem je tako rekla ministarka energetike.

„Ono što je bitno je da smo mi snabdeveni dovoljnom količinom gasa za predstojeću zimu, da smo obezbedili dodatne količine gasa iz Rusije, iz Bugarske“, rekla je Dubravka Đedović 23. novembra.

Za sada sigurni jesmo, kaže energetski stručnjak Miloš Zdravković, ali problem može biti samo cena, koja je za Srbiju sada znatno povoljnija u odnosu na ostale zemlje.

„Ministarka je nova i ona ne može da odgovara za propuste prethodnog rukovodstva. Ako je ona to rekla da umiri javnost onda je i to u redu. Znate šta, imamo povoljnu okolnost da se nalazimo na direktnoj liniji Turskog toka, da kupujemo gas direktno od Gasproma. I ukoliko ta linija snabdevanja bude funkcionisala, a očekujem da hoće, mi ćemo imati gasa“, kaže Zdravković.

Srbija je sa Rusijom sklopila novi ugovor o snabdevanju gasom, prema istoj formuli kao ranije. To znači da cena zavisi od cene naftnih derivata na berzi.

Komentari

Vaš komentar