Gasprom podiže cenu gasa za Federaciju BiH

Biznis 11. okt 202212:00 3 komentara
Pixabay/ilustracija

Potrošači u Bosni i Hercegovini će Gaspromov gas u poslednjem kvartalu ove godine plaćati deset odsto skuplje, saopštio je uvoznik Energoinvest.

Energoinvest je saopštio da je ruski dobavljač Gasprom eksport korigovao cene prirodnog gasa, misleći na promene cena naftnih derivata u poslednjih devet meseci, ali i na značajno povećanje vrednosti američkog dolara u odnosu na vrednost gasa. evra ili konvertibilne marke.

Kako piše sarajevski Dnevni avaz, gas će poskupjeti za dodatnih 10 odsto, dok je u prvih devet meseci ove godine bio skuplji za 23 odsto nego prošle godine.

Energoinvest je od Vlade Federacije BiH zatražio saglasnost na novu cenu gasa. Do sada su razliku u višim cenama gasa delimično subvencionisale vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo, zbog čega Energoinvest potrošačima ne može saopštiti konačnu cenu. On je istakao da je sa Gasprom eksportom obezbedio snabdevanje gasom za predstojeću zimsku sezonu.

Vlasti BiH su prošle godine odlučile da prebace gas na Turski tok. Reč je o gasovodu koji vodi od Rusije do Turske, a BiH se snabdeva njenim krakom koji vodi kroz Bugarsku i Srbiju.

Entitetske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine planiraju da se priključe na hrvatski gasovod kroz projekat Južne gasne interkonekcije. Reč je o gasovodu koji bi diverzifikovao snabdevanje prirodnim gasom u BiH, a priključak na hrvatski gasni sistem bio bi kod Vrgorca.

Komentari (3)

Vidi sve komentare