Gavrić o protestima ako Ziđin odbije predlog, Brkić kaže – poslodavac ima pravo

Biznis 29. dec 202209:49 6 komentara
N1

Ako kompanija Ziđin odbije predlog Ministarstva rudarstva i energetike o kolektivnom ugovoru, sindikati će nastaviti sa nekom vrstom protesta, najavio je Časlav Gavrić, predsednik sindikata Nezavisnost u Ziđinu. Ekonomski novinar Miša Brkić kaže da poslodavac ima pravo da kaže “zaboravite na ta istorijska radnička prava” iz vremena socijalizma i samoupravljanja.

Povezane vesti:

Resorna ministarka Dubravka Đedović predložila je da do kraja januara bude na snazi Pravilnik o radu koji predlaže Ziđin, dok dve strane reše nesuglasice, a ukoliko dogovor ne bude postignut od 1. februara na snagu će stupiti stari Kolektivni ugovor koji kompanija Ziđin odbija da obnovi. Sindikati su prihvatili taj predlog i obustavili proteste, ali još se čeka izjašnjavanje Ziđina.

U slučaju da kompanija odbije “svakako da će sindikati nastaviti sa nekom vrstom protesta”, kaže Gavrić.

“Nadamo se da će resorno ministarstvo da se ozbiljnije uključi u priču”, rekao je on.

Gavrić naglašava da je kolektivni ugovor iz 2018. bio sastavni deo tenderske dokumentacije koji je kineska kompanija preuzela i saglasila se s tim.

Brkić kaže da su sindikati mogli tako da se ponašaju dok je država bila vlasnik, a sad imaju ozbiljnog poslodavca koji donosi drugu radnu kulturu iz svoje zemlje.

“(Poslodavac) mora da poštuje zakonodavstvo zemlje u koju je došao, ali i sindikati moraju da prihvate to što poslodavac donosi kao radnu kulturu u ovu zemlju”, kazao je Brkić.

Gavrić na to odgovara da ne vidi zašto bi poslodavac umanjio bilo koje pravo radnika u kompaniji koja dobro zarađuje, koja je prvi izvoznik u Srbiji i koja planira da u narednom periodu poveća proizvodnju 2,5 puta.

Komentari (6)

Vidi sve komentare