Gde majke podnose zahtev za subvenciju za kupovinu prvog stana

Biznis 21. feb 202219:15 > 19:20 3 komentara
Unsplash/Carlesdeluvio

Sve majke koje su rodile dete u ovoj godini, bez obzira koje im je to dete po redu rođenja, mogu da konkurišu za subvencije države za kupovinu prvog stana ili kuće. Uslovi su, između ostalog, da nemaju nekretninu u vlasništvu i da se za subvenciju prijave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Kako je u saopštenju navelo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, majke zahtev za subvenciju podnose službi za dečiju zaštitu u jedinici lokalne samouprave, prema mestu prebivališta.

Uredba Vlade Republike Srbije kojom su propisani uslovi o dodeli državne pomoći za kupovinu prvog stana ili kuće po osnovu rođenja deteta, u maksimalnom iznosu od 20.000 evra, objavljena je u Službenom glasniku i dostupna je na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, saopštilo je ovo ministarstvo.

Pročitajte još:

„Majke imaju pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće, izgradnji kuće, kao i subvenciju prilikom podizanja kredita za ove namene. Novčana sredstva koja dobiju po ovom osnovu su bespovratna“, navodi ministarstvo.

U saopštenju se podseća da će ovako stečena imovina biti uknjižena na ime majke i ne može biti predmet prodaje narednih pet godina od momenta sticanja vlasništva.

„Osnovni uslovi za državnu pomoć su da majka u vlasništvu ili suvlasništvu nema nekretninu i da prihodi bračnih partnera nisu veći od dve prosečne plate na republičkom nivou„, ukazuje ministarstvo.

Najveće učešće u iznosu od 50 odsto cene kuće ili stana, država je opredelila za nedovoljno razvijena područja. Izgradnju ili kupovinu kuće ili stana u drugim opštinama, država bespovratno subvenicioniše sa 20 odsto od cene nekretnine do maksimalnog iznosa od 20.000 evra.

„Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će u narednim danima sačiniti instrukciju koja će sadržati sve detalje i informacije neophodne za ostvarivanje ovog prava, koja će biti dostavljena jedinicama lokalne samouprave“, ističe se u saopštenju.

Komentari (3)

Vidi sve komentare