Gde su frilenseri u Zakonu o porezu na dohodak građana

Biznis 22. mar 202310:27 14 komentara
N1

Godišnji porez na dohodak građana plaćaju svi koji tokom godinu dana ostvare prihode, po bilo kom osnovu, veće od tri prosečne godišnje plate. Ovo je samo jedan od poreza koji plaćamo, a koji je regulisan Zakonom o porezu na dohodak građana. Poslednjim izmenama, s kraja 2022. godine, ovim zakonom regulisano je i oporezivanje - frilensera.

Novi model oporezivanja frilensera, koji je obuhvaćen Zakonom o porezu na dohodak građana, naišao je na negativne reakcije, te su frilenseri organizovali i protest ispred Ministarstva finansija.

Šta Zakon o porezu na dohodak donosi frilenserima?

Dakle, svi frilenseri, čime god da se bave – programiranjem, predavanjem stranih jezika ili dizajnom, odnosno svi koji zarađuju po osnovu autorskog dela ili srodnih prava, od ove godine mogu da odaberu model na osnovu kojeg će se njihovi prihodi oporezivati.

Inače, ovo nije novi zakon, već došlo do izmena Zakona o porezu na dohodak građana, te on sada uključuje i frilensere, koji najčešće zarađuju preko interneta.

Kako izgledaju dva modela?

Od svih prihoda koje frilenser ostvari u jednom kvartalu, oduzimaju se troškovi, I to u iznosu koji je zakonom preciziran, a ostatak zapravo predstavlja osnovicu na koju se plaća porez.

Kod frilensera koji odaberu prvi model oporezivanja, od kvartalnih prihoda oduzima se 96.000 dinara, određenih Zakonom o porezu na dohodak građana, što je iznos koji predstavlja normirane troškove, što su zapravo troškovi poslovanja koji se priznaju bez ikakvog dokaza da su napravljeni.

Na iznos koji je dobijen na ovaj način, plaća se porez od 20 odsto.

Drugi model podrazumeva da se od tromesečnih prihoda oduzimaju normirani troškovi koji iznose 57.900 dinara.

Pročitajte još:

Međutim, iako su normirani troškovi u ovom modelu manji, kako bi se dobila osnovica za porez potrebno je oduzeti još 34 ostvarenih prihoda frilensera koji se na ovaj način oporezuje.

Tek na tako dobijeni iznos plaća se porez od 10 odsto.

Od ova dva modela, frilenseri samostalno mogu da odaberu onaj koji im više odgovara, a svakog kvartala mogu da menjaju svoju odluku.

Kome je namenjen koji model?

Ova dva modela osmišljena su tako da frilenser samostalno odabere na koji način želi da se njegov dohodak oporezuje, s obzirom na to da je jedna varijatna namenjena onima sa nižim, a druga onima sa višim primanjima. Tako je drugi model u praksi bolje rešenje za one frilensere sa višim primanjima, dok je za one koji zarađuju manje bolje da odaberu prvi model.

Šta je sa doprinosima?

Pored poreza koji frilenseri zbog izmena Zakona o porezu na dohodak građana moraju da plaćaju, tu su i doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.
Osnovica za uplatu doprinosa za PIO iznosi minimalno trostruki iznos najniže mesečne osnovice za doprinose, koja je zapravo 35 odsto prosečne mesečne zarade isplaćene u period od godinu dana, počevši od septembra 2022. Na tu osnovicu se potom računaju doprinosi po stopi od 24 odsto.

Što se tiče osnovice za obavezno zdravstveno osiguranje na mesečnom nivou, ona iznosi 15 odsto prosečne mesečne plate u prethodnoj godini.

Komentari (14)

Vidi sve komentare