Gde sve i kako ruski oligarsi kriju novac širom sveta

Ekonomija 28. mar 202208:42 8 komentara
Pixabay

Procenjuje se da Rusi širom sveta kriju 1.000 milijardi dolara, uglavnom u poreskim rajevima i lažnim kompanijama, a mnoge zemlje pokušavaju da mu uđu u trag.

Četvrtinu ove sume kontrolišu ruski predsednik Vladimir Putin i njegovi bliski saradnici, bogati Rusi poznati kao ‘oligarsi’, procenio je u izveštaju iz 2020. američki tink-tenk Atlantski savet, prenosi BBC.

Decenijama su ruski oligarsi prebacivali milijarde dolara u inostranstvo, u lažne kompanije kako bi im bilo jako teško ući u trag.

Najviše ovog novca otišao je na Kipar, zbog povoljnih poreza. Nekima je to ostrvo postalo poznato kao „Moskva na Mediteranu“.

Prema Atlantskom savetu, 36 milijardi dolara ruskog novca prebačeno je na ovo ostrvo samo 2013. godine.

Iste godine je Međunarodni monetarni fond primorao Kipar da zatvori desetine hiljada bankovnih računa lažnih kompanija.

Britanske prekomorske teritorije, poput Britanskih Devičanskih ostrva i Kajmanska ostrva su takođe poželjne destinacije.

Pixabay.com

Prema izveštaju Globalnog svedoka, 2018. godine su ruski oligarsi u ove poreske rajeve prebacili, kako se procenjuje, 45,5 milijardi dolara.

Deo ruskog novca našao je put i do finansijskih prestonica, poput Njujorka i Londona, gde može da bude investiran i samim tim, biti uvećan.

Transparensi internešenal tvrdi da je britanska imovina od najmanje dve milijarde dolara u rukama Rusa koji su optuženi za finansijske zločine ili povezani sa Kremljom.

Rusko pranje novca dodatno je razotkriveno u izveštaju „Ruska perionica“ Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji iz 2014. godine. U njemu se navodi da je između 2011. i 2014. godine 19 ruskih banaka opralo 20,8 milijardi dolara za 5.140 kompanija u 96 zemalja.

Pošto je počela ruska invazija na Ukrajinu, mnoge zemlje su objavile seriju mera kako bi ušle u trag skrivenom ruskom novcu, piše BBC.

Drugi američki tink-tenk Nacionalna zadužbina demokratije kaže da je Putin ohrabrivao bliske saradnike da „kradu iz državnog budžeta, iznuđuju novac od privatnika, pa čak i orkestriraju potpunu zaplenu profitabilnih preduzeća“.

Ova organizacija dodaje da su na taj način stvorili lična bogatstva koja se mere desetinama milijardi.

Ruski opozicioni lideri Boris Njemcov i Vladimir Milov tvrdili su da je između 2004. i 2007. godine 60 milijardi dolara prebačeno iz naftnog giganta Gasproma Putinovim prijateljima.

U Pandorinim papirima koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara ukazuje se da su ljudi bliski Putinu postali veoma bogati, i da bi mu mogli pomoći da prebaci svoje sopstveno bogatstvo u inostranstvo. U njima se otkriva da je samo jedna kompanija otvorila 2.071 lažnih kompanija za bogate Ruse.

Sve najvažnije informacije pratite u BLOGU i na stranici  RAT U UKRAJINI.