Geoks odlazi iz Vranja, a političari se svađaju ko je kriv što ih je doveo

Biznis 30. jul 202119:4827 komentara

U trenutku kada je izvesno da će u Vranju 1.200 radnika fabrike obuće Geoks koliko sutra ostati bez posla, nema više "otimanja" zasluga između vlasti i opozicije na temu ko je ovu investiciju ugovorio. Dok radnici javno ne govore o položaju, nadajući se nekakvom spasenju, odlazak italijanske firme sada je pokrenuo seriju svaljivanja krivice, koja se otprilike svodi na to - ko je kriv što ih je uopšte doveo.

Da li je stranački rejting, posebno kada ste na vlasti u Srbiji, važniji i od egzistencije hiljada ljudi? Naslovne strane prorežimskih tabloida ovih dana govore u prilog tome.

Dok za septembar najavljuje nove investitore u Vranju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da je vlast Borisa Tadića, zapravo, dovela Italijane na jug Srbije. A fabriku je, logično, otvorio on kao premijer, u januaru 2016. godine.

„Ja vas molim, za senjor Marija Polegata i njegovu porodicu, za porodicu Polegato jedan veliki aplauz“, rekao je Aleksandar Vučić u Vranju 2016. godine.

Povezane vesti:

Nekadašnji predsednik Boris Tadić kaže da aktuelni režim ne ume da sačuva ni ono što su prisvojili.

„Što te 2016. godine, kada je onako gromoglasno otvarao fabriku (Aleksandar Vučić) nije rekao da je to investicija koju smo mi doveli, nego to govori sada kada Geoks odlazi? A sada kada su laži ogoljene kaže – to je Tadić doveo i neću da ga napadam jer bih isto uradio“, navodi Tadić.

Istina je da je Vlada subvencionisala izgradnju fabrike sa 11,25 miliona evra, odnosno sa 9.000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu.

„A u kasnijim fazama je uložila još tri miliona evra i prosto je neshavtljivo da ponovo neće uložiti novac“, kaže urednik portala Infovranjske Saša Stojković.

Uložiti hoće, kako sada stoje stvari, ali u one koje budu pronašli, a da žele u Vranje. Tada kao premijer, Vučić govori da je došlo vreme da država promeni odnos prema najsiromašnijem delu naroda, uz obećanje da će Vranjanci imati siguran i dobar posao.

„Zato što želimo da vi i vaša deca imate sigurnu budućnost, a ne samo da se razmišlja o tome kada i kako će se otići u Beograd“, rekao je Vučić pre pet godina.

Sigurnost je, slučajno ili ne, trajala koliko i obaveza.

„Njima je istekao petogodišnji period, koliko su oni bili u obavezi da budu tu“, dodaje Saša Stojković.

I onda dolazi „pravi trenutak“, kada na scenu stupaju političari na „licu mesta“.

„Geoks je dovođen tada, pregovarano je još 2011, 2012. godine i realno su došli u Srbiju zato što smo mi tada bili destinacija koja se promovisala po jeftinoj radnoj snazi“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Sada je snaga veća, a plate više, pa odlaze i odlaziće tamo gde su plate niže, objasnila je premijerka u Vranju i uporedo obećala nove investitore.

„Tako da će svi ljudi koji su bili zaposleni, nastaviti da rade. Možda u nekim drugim kompanijama, ali neće ostati bez posla“, dodaje Brnabić.

Ko će, kada i koliko njih zaposliti, računice su neprecizne, a radnici ne smeju pred kamere, jer se nadaju u obećanja. Jedno od pitanja koje se ovde najviše postavlja je – kako bi Vranje danas izgledalo da su po 9.000 evra podrške od države dobijali domaći proizvođači cipela kojih ovde, kažu, ima onoliko.

Komentari

Vaš komentar