Gosti N1: Katar kupuje prestiž, očigledno se isplatilo dati te silne milijarde

Biznis 28. nov 202221:436 komentara

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić i analitičar Mirko Dautović ocenili su u emisiji Global fokus da "Katar kupuje prestiž". Dautović misli da Katar želi da se predstavi kao "glasnogovornik arapskog sveta", dok Jakšić kaže da je u ovom "lukrativnom ili merkantilnom svetu u kom živimo mnoge te ambicije sasvim moguće ostvariti".

Jakšić smatra da je Katar „očigledno imao veliku ambiciju da SP prvi put bude organizovano u tom delu sveta“.

„Da bude prva arapska zemlja koja će uopšte organizovati Mundijal i očigledno je da je emir odrešio kesu da po svaku cenu to dobije. Lobiranje je bilo kao i uobičajeno se lobira za domaćina svakog SP, ali ovo lobiranje je po svemu sudeći imalo jednu jaku finansijsku podršku. Od kada je Katar dobio organizaciju, stalno se govori o četiri teme koje karakterišu Katar poslednjih 12 godina – način na koji je dobio SP, odnos prema stranim radnicima, bojkot kome je bio izložen od 2017. do prošle godine četiri arapska suseda i Katar ervejz kao jedna od najvećih svetskih kompanija“, kaže Jakšić.

Pročitajte još

Kako je rekao, ima i drugih političkih stvari koje su u vezi sa ovim SP za ovo kratko vreme“.

„Što je i očekivano, jer nijedan od ovako velikih događaja na svetu nije prošao bez određene doze politizacije“, kaže on.

Dautović misli da Katar želi da se predstavi kao „glasnogovornik arapskog sveta“.

„U ovom trenutku najjači kandidati za tu ulogu su Katar, UAE, Saudijska Arabija, zbog njihovog ogromnom bogatstva, zato su te države u toj vrsti takmičenja. One su prepoznale da u našoj eri, ti spektakli će obezbediti, kao što je Mundijal, to vam donosi prestiž, ma po kolikoj ceni. Način da u ovoj eri kupite nešto tako, donesete sebi, obezbeđujete pažnju sveta na sebe“, kaže Dautović.

Jakšić kaže da je u ovom „lukrativnom ili merkantilnom svetu u kom živimo mnoge te ambicije sasvim moguće ostvariti“.

„Vi imate Saudijsku Arabiju koja je posle Kine zemlja sa najvećim brojem egzekucija, ali se toleriše zbog svojih milijardi petrodolara, pa se takve stvari gledaju kroz prste i Kataru. Katar je bio posrednik u pregovorima Amerikanaca i Talibana, preko Katara je napravljen mir i obezbeđeno povlačenje Amerikanaca iz Avganistana. Katar ima političke ambicije, praćene tim investicijama u kupovinu prestiža, taj prestiž vam onda omogućava da minimizirate štetu ili minimizirate kritike“, kaže Jakšić.

Katar se, dodaje on, „sa ovim SP zaista izborio za prestižno mesto u arapskom svetu“.

„Pa i kao jedna mala zemlja sa nesrazmerno velikim uticajem i u globalnoj diplomatiji, očigledno da se isplatilo dati sve te silne milijarde evra ili dolara. Taj kapital će trajati, neće biti ugušen svim tim kritikama kojima prisustvujemo i na ovom SP“, kaže Jakšić.

Dautović kaže da „Katar igra daleko iznad svoje kategorije“.

„Ako gledamo veličinu te zemlje, to je zemlja od tri miliona stanovnika i svega 300.000 državljana. Ta zemlja tako sićušna ima takav uticaj. Mnogi su načini na koje ga Katar ostvaruje“, kaže Dautović.

Komentari

Vaš komentar