Gosti N1: Pucali smo u noge, srce i pluća našeg energetskog sistema

Biznis 21. jun 202218:43 > 19:1615 komentara

Gojko Vlaović, novinar lista Danas, i profesor ekonomije na (fakultetu) FEFA Goran Radosavljević saglasni su da se ne može znati šta nas čeka naredne sezone kada je u pitanju energetska bezbednost. "Mi ne da nemamo energetsku bezbednost i sigurnost u ovom trenutku, nego mi smo pucali u noge, pluća i srce našeg energetskog sistema. Raspao se EPS u novembru, znamo da neće proizvoditi dovoljno struje i sledeće godine, nemamo dovoljno uglja, nećemo imati gasa, nemamo dovoljno skladišta", navodi Radosavljević. Gosti Dana uživo rekli su da će gas u maloprodaji svakako poskupeti, podsećaju da je najavljeno poskupljenje i struje, a da se već sada vidi da rastu cene i drugih energenata. Vlaović podseća da vlast stalno priča kako nam je struja jeftinija nego u drugim zemljama, a ne govori o razlikama u standardu, konstatujući da ministarka energetike Zorana Mihajlović nije u pravu kada kaže da struja treba da poskupi jer je životni standard naših građana takav da to ne mogu da iznesu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da će najkasnije za pet do sedam dana predstaviti šta sve država radi kako bi se na najbolji način energetski obezbedila za narednu zimu.

Pročitajte još:

Upitan o toj izjavi, Vlaović kaže da kada slušamo predsednika u jednom trenutku možemo da čujemo da je situacija grozna, da ne zna kako ćemo rešiti te probleme jer je u celom svetu energetska situacija loša zbog rata u Ukrajini, a onda u drugom nastupu nam kaže da je svuda loše, ali da će Srbija obezbediti za sebe najbolje… Vučić je, kako kaže, jednom nedavno rekao da je sklopljen odličan ugovor sa Rusijom za snabdevanje gasom u budućnosti, a posle nekoliko nedelja izašao i kazao da ne zna šta će se dešavati sa gasom na zimu.

Ne može jasno da se zna šta će se dešavati, ali sigurno znamo da ćemo narednu sezonu ili dve zavisiti od ruskog gasa – ne zato što je to naša volja, već jer nema drugog rešenja, za celu Evropu pa tako i za nas, kaže Vlaović. Mi, kako dodaje, nismo na vreme pripremali teren za diverzifikaciju, za nalaženje drugog pravca dobijanja gasa, a da to nije ruski, na vreme se nije pristupilo formiranju gasnih skladišta u našoj zemlji, sada imamo to rešenje sa Mađarskom – što je dobro, bolje da imamo rezervni glas, ali je bilo bolje da ga imamo u našoj zemlji, a ne da plaćamo skladištenje Mađarima.

Radosavljević kaže da se nikada nije znala cena gasa u Srbiji, osim kada je bila tržišno niska pa se vlast hvalila time. „Ugovori po kojima se kupuje gas od Ruske Federacije nisu tržišni – videli ste dva predsednika se dogovore, ali to tako funkcioniše u čitavoj Evropi, nismo izuzetak. Rečeno nam je da će jedna količina gasa – 2,2 milijarde kubnih metara biti nabavljena po ceni koja će biti definisana tom naftnom formulom – koja je vezana za kretanje cena nafe, a da ćemo još milijardu kupiti po nekoj tržišnoj ceni. Pretpostavljam da je u tom pravcu išao zakup tog skladišta od 500 miliona kubnih metara u Mađarskoj“, kaže Radosavljević.

Profesor kaže da ne znamo šta nas čeka.

„Mi ne da nemamo energetsku bezbednost i sigurnost u ovom trenutku, nego mi smo pucali u noge, pluća i srce našeg energetskog sistema. Raspao se EPS u novembru, znamo da neće proizvoditi dovoljno struje i sledeće godine, nemamo dovoljno uglja, nećemo imati gasa, nemamo dovoljno skladišta… Ne znamo šta nas očekuje, ni analitičari na tržištu kad ih pitate – niko ne zna“, navodi Radosavljević.

Kaže da nismo spremni ni mi, a ni Evropa, podsećajući da je Nemačkoj bio bitniji Severni tok 1 i 2, nego građenje neke druge infrastrukture. Napravili smo grešku koju su napravile neke druge zemlje, ali nas će ta greška verovatno više da košta, jer smo mala zemlja i nemamo te mogućnosti, rekao je gost Dana uživo. „Nama je nuđeno da zakupimo 20 posto kapaciteta u Aleksandrupolisu, na čiji početak radova je predsednik pre nekoliko meseci naprasno otišao, tih 20 posto bi zadovoljilo više od trećine naših potreba za gasom“, dodaje Radosavljević.

On navodi da su Mađari takođe dobili isti ugovor ( s Rusima) kao mi, isto na nedovoljnu količinu (jedan deo pod jednim uslovom, jedan po tržišnim). Niko ne zna kakva će biti cena gasa tokom zime, niti šta će Rusija i Evropa da urade, a energije će svakako biti manje nego što je potrebno, jer u Evropi imamo zabranu uvoza ruske nafte, a samim time je cena već porasla, i postoji i očekivani privredni rast, za šta će biti potrebno više energenata, kaže profesor.

Ulazimo u sledeću sezonu bez dovoljno struje, ulazimo sa nedovoljno gasa u skladištima, sa jednim delom gasa u skladištu u Mađarskoj, a može da se desi da kažu – žao nam je, nama je potrebno i u principu je sve neizvesno, naglašava Radosavljević.

Komentarišući najavu Vučićevog plana, Vlaović kaže da uvek kad predsednik izađe tu bude gomila cifara koje se izgovaraju, da je u svakoj rečenici neka druga cifra i da, „ako to analitički pokušate da posmatrate – ne možete da nađete neki red u tome, niti da izvučete neke zaključke“.

Cene rastu

Vlaović navodi da jeste Srbija dobila povoljniju cenu gasa, ali da smo ispregovarali dobru cenu (410 dolara za hiljadu kubnih metarara gasa tokom zime) samo za jednu količinu gasa. Za drugu količinu, još uvek se vode pregovori sa Gaspromom, a ona će da bude, nadležni su rekli, znatno veća nego ova, a kako kažu naši analitičari,  biće između 900 i 950 dolara za hiljadu kubnih metara, dodaje. Kad se te dve cifre spoje, to znači da ćemo mi ih plaćati znatno skuplje nego do sada (bilo je 290 dolara na hiljadu kubika), navodi gost Dana uživo.

To znači, kaže Vlaović, da će gas poskupeti u maloprodaji. Iz nekog tela Vlade rekli su da to neće da se desi, ali to nema nikakve ekonomske logike, ističe novinar lista Danas.

Cene i ostalih energenata rastu – poskupeo je pelet, drva su poskupela, jer ako raste tražnja za drugim energentom koji je alternativa prvom, a neko ne može da vam dopremi količine – rašće i cena, kaže Radosavljević. On navodi da je najveći problem to „što EPS nije u funkciji, da može da proizvede veću količinu električne energije nego što je potrebno“ – da zadovolji tu supstituciju, i onda ne bismo imali bojazan, Navodi da su se na sličan način Finci odvojili od ruskog gasa.

Vlaović kaže da naša vlast stalno govori da je struja jeftinija nego u drugim zemljama, ali da zaboravlja da kaže da nam je i standard niži. Zato ministarka (Mihajlović) nije u pravu kada kaže da struja treba da poskupi jer životni standard većine građana nije takav da to može da iznese, ističe gost N1.

Na struju se greju ljudi koji ne mogu da plate centralno grejanje, pa tako gledaju da uštede jer su im primanja niska, pa će najavljeno poskupljenje uticati na njh i plaćaće znatno veću cenu nego sada, naglašava Vlaović.

Ništa nije ulagano u kopove i kvalitetniji ugalj

Kad je u pitanju EPS, trebalo je razmišljati o tome da se poradi na kvalitetu uglja koji se dobija iz površinskih kopova, prvenstveno u RB Kolubara, ali ništa se nije radilo, dodaje. Zašto na vreme nisu razvijali obnovljive izvore energije, zašto država EPS-u nije dozvolila da gradi obnovljive izvore energije, zašto nema svoj vetropark, zašto nema veliku solarnu elektranu, upitao je gost N1.

Najviše struje dobijamo iz uglja, dobijamo najjeftiniju struju iz njega, i ne možemo tek-tako da se odreknemo toga, a naša vlada apsolutno ništa nije ulagala u te kopove, pa smo imali ugalj lošeg kvaliteta, naglasio je Vlaović.

EPS-om treba da se rukovodi na ispravan i profesionalan način, kako bi svoje resurse mogli da iskoristimo maksimalno, kako ne bismo došli u situaciju da uvozimo struju i kako ne moramo da pričamo da je jedino rešenje da nešto poskupi, naglasio je Vlaović

Komentari

Vaš komentar