Granski sindikati: Suspenzije i postupci protiv sindikalaca RGZ su zastrašivanje

Biznis 04. avg 202215:281 komentar
N1/arhiva

Predstavnici udruženih granskih sindikata Nezavisnost, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ocenili su da suspenzije i disciplinski postupci protiv sindikalnih predstavnika u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) predstavljaju zastrašivanje.

Na konferenciji za novinare ukazano je da je troje predstavnika sindikata u RGZ prvo premeštano sa jednog na drugo radno mesto, a da su zatim iz medija i sa Viber grupa saznali da su suspendovani 26. jula, a da su rešenje o suspenziji na poslu dobili tek u avgustu.

Povezane vesti

Ocenili su da se disciplinski postupci protiv sindikalnih predstavnika u RGZ i suspenzije protiv njih događaju zbog njihovih istupa u medijima, gde su govorili o stanju u RGZ i ukazivali na loše stanje.

„Ovo je izraz solidarnosti sa kolegama u RGZ, ali i želja da pošaljemo poruku da se nismo umorili i da se borimo“, rekla je predsednica Nezavisnosti Čedanka Andrić i dodala da je reč o slobodi sindikalnog organizovanja i rada.

Izvršni Sekretar ASNS Nebojša Rajković istakao je da suspenzije i postupci protiv predsednika sindikata predstavljaju permanentno kršenje zakona i dodao da direktor RGZ stalno zlostavlja zaposlene i članove sindikata.

Predsednica Jedinstvene organizacije sindikata RGZ Dijana Konstantinović ispričala je svoj slučaj u RGZ – da je 8. jula putem Viber grupe dobila premeštaj iz Novog Sada u Srbobran, gde joj deset dana nije osposobljen računar, a da su joj 27. jula rekli da je suspendovana, ali da je rešenje o suspenziji dobila tek 1. avgusta.

Ona je istakla da je videla odluku direktora o zabrani da zaposleni razgovaraju s trećim licima ili strankama, ali da oni nisu istupali u medijima kao zaposleni, već kao predstavnici sindikata.

Predsednik ASNS RGZ Stevan Todorov rekao je da je ovo test balon za neutralisanje sindikata na nivou države i da je njihov zadatak da to ne prođe i ukazao da je on premešten sa Vračara na Novi Beograd, zatim u Lazarevac, gde mu nije osposobljen računar i da mu je onda rečeno da je suspendovan, a da mu je pripreman i premeštaj za Bosilegrad.

Predsednik Nezavisnosti u RGZ Zoran Blagojević rekao je da je jasno da je reč o kršenju Ustava i osnovnih ljudskih prava i sloboda – odnosno prava na slobodu govora i da njih direktor proganja zbog sopstvene odgovornosti za kolaps sistema u RGZ.

Komentari

Vaš komentar